Jinekomasti, erkeklerde görülen iyi huylu aşırı meme büyümesi olarak adlandırılır. Bebeklik ve yaşlılık dönemlerinde de görülebilen erkeklerde meme büyümesi, en sık ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Jinekomasti, erkeklerde sağlık açısından herhangi bir durum olmamasına karşın, özgüven eksikliği, utanma gibi duygulara yol açabilmektedir. Kendiliğinden geçen bir hastalık olmayıp cerrahi müdahale ile tedavi edilmektedir. Özel Sada Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniğimizde jinekomasti ameliyatı için ücretsiz ön görüşme yapabilirsiniz.
Erkeklerde jinekomasti, hormonların düzensiz çalışmasından kaynaklı olarak görülebilir. Vücutta testosteron miktarı azalıp, östrojen miktarı arttığı durumlarda jinekomasti meydana gelebilir. Bunun dışında, özellikle erkek bebeklerde doğumdan sonra anneden geçen östrojen nedeniyle büyük memeli doğabilirler. Birkaç hafta içinde bu durum kendiliğinden kaybolur.
Ergenlik döneminde hormon düzensizlikleri nedeniyle, yaşlılarda ise 50 – 60 yaş arası erkeklerde sıklıkla gözlemlenebilir. Aynı zamanda kullanılan birçok ilaç da jinekomastiye neden olabilir. Bunlar, prostat kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlar, Aids tedavisinde kullanılan ilaçlar, anksiyete ilaçları, kemoterapiler şeklinde sıralanabilir. Uyuşturucu alkol kullanımı, kişide görülebilecek tümör, tiroid, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda da jinekomasti görülebilir.
Erkeklerde jinekomasti belirtisi, memede şişme, ağrı, hassasiyet veya memeden sıvı gelmesi şeklinde görülebilir. Jinekomasti muayenesi öncelikle elle muayene ile meme başı arkasında sert ve ceviz büyüklüğünde bir kitle bulgusuyla teşhis edilir. Meme USG yöntemiyle bu bulgu doğrulanmalı ve tedavi yöntemi buna göre belirlenmelidir.
Jinekomasti tedavisine başlamadan önce hastada hormonal bozukluk olup olmadığı araştırılmalıdır. Tedavi seçenekleri ise jinekomastinin tipine göre belirlenir. Ergenlerde görülen jinekomasti, meme başındaki kahverengi halka altında bulunan doku diskinin boyutuna göre belirlenir. Disk boyutu 4 cm’den küçük olan durumlarda hastalığın kendiliğinden geçmesi beklenir. Ancak 4 cm’den büyük olması durumunda tedavi uygulanması gerekir.
Disk boyutu 6 cm’den büyük olması durumunda ise cerrahi müdahaleye başvurulur. Tedaviler hastanın yaşı, hormonal bozukluğunun kaynağı gibi nedenler göz önünde bulundurularak uygulanır. Cerrahi müdahale, jinekomastide en etkili yöntemdir ve jinekomastinin türüne göre tedavide farklı yöntemler kullanılabilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ancak bazı durumlarda lokal anestezi de kullanılarak yapılabilir. Ortalama 2-3 saatlik bir süreyi kapsar.
Jinekomasti ameliyatı sonrası erkeklerde meme bölgesinde şişlik ve ödem görülebilir ama bu durum ilk haftanın sonunda geçer. Ameliyat sonrası kas ağrıları görülebilir ve ilk 3 gün dinlenmek, kol ve omuzları çok fazla hareket ettirmemek iyileşme sürecinin hızlı olması açısından önemlidir. 3 günün sonunda hasta duş alabilir, çalışıyorsa işine dönebilir. Jinekomasti ameliyatı sonrası jiekomasti korsesi kullanılması oldukça önemlidir. Ameliyattan hemen sonra ve doktorun belirlediği süre boyunca düzenli kullanılması iyileşme süreci için oldukça önemlidir.
İzmir Özel Sada Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniğinden Randevu Almak için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.
(0232) 832 99 00