Sporcu beslenmesi, yapılan sporun etkinliği ve beden sağlığını arttırmak için önemlidir. Sporun ve beslenmenin dengeli olmadığı durumlarda fayda yerine zarar görülebilir. Diyetisyenlerimizden destek alarak spordan aldığınız verimi en yüksek seviyede tutabilirsiniz.
Sporcular diğer insanlara göre daha fazla enerji harcadıkları için karbonhidratlı besinleri daha çok tüketmelidir. Aynı zamanda protein ve vitaminli besinleri tüketerek bir besin dengesi kurulmalıdır. Herkesin vücut indeksi farklı olduğu için beslenme programları da tamamen kişiye özel hazırlanır. Sporcu beslenmesi için program hazırlarken yapılan sporun ağırlığı ve sıklığı da hesaba katılır. Beslenme listesi, bir sporcunun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olmalıdır. Aksi taktirde sporcuda kilo kaybı görülebilir.
Zorlayıcı olmayan egzersizleri yaparken aç olmak büyük bir sorun yaratmaz. Ancak ağır egzersizlerden önce mutlaka yemek yenilmelidir. Spor yapmadan 2-3 saat öncesinde yemek yenilmesi idealdir. Antrenman sırasında size rahatsızlık vermemesi için hafif besinler tüketmeniz önerilir. Yoğurt, taze meyve gibi gıdaları tercih edebilirsiniz. Eğer spordan hemen önce yemek yerseniz sindirilmeyen yiyecekler gastrointestinal rahatsızlıklara sebep olabilir.
Spor yaptıktan sonra vücudunuzun protein, yağ ve karbonhidrat ihtiyacını karşılamanız gerekir. Hem pratik hem de besin değeri yüksek olduğu için yumurtayı tercih edebilirsiniz. Sebzeli omlet besleyici bir öğün olabilir. Tavuk, makarna, süt gibi besinler de antrenman sonrası tercih edilen besinlerdir.
Protein içeren besinleri ayarında tüketmek gerekir. Özellikle profesyonel sporcular için besinlerdeki protein ve kalori miktarı çok önemlidir. Bir salataya eklenen zeytinyağı bile ölçülüdür. Tüm bunları bireysel olarak planlamak zor olabilir. Diyetisyen eşliğinde besinlerin gerçek besin değerlerini bilerek bir liste belirlemek daha faydalı olacaktır. En fazla protein içeren besinler şu şekilde sıralanabilir;
Düzenli spor yaparken beslenme rutinimizde değişikliklere gitmemiz gerekir. Yaptığımız spora uygun bir beslenme programı oluşturmak bazen zorlayıcı olabilir. Sağlıklı beslenmek için öncelikle besinleri içeriklerini iyi bilmemiz gerekiyor. Bu yüzden bu işin ehli olan uzman kişilerden destek almak faydalı olacaktır. Diyetisyen eşliğinde sağlıklı bir beslenme rutini oluşturup bunu kendi başınıza devam ettirebilirsiniz.
Sada Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniğimizden Randevu Almak için Bize Ulaşın!
(0232) 832 99 00