Kronik Hastalıklarda Beslenme

Kronik hastalık

Kronik hastalıklar, 1 seneden daha uzun bir tedavi süreci gerektiren veya kişiyi günlük yaşamında kısıtlamalar yapmak zorunda bırakan hastalıklardır. Tek bir sebebi olmaz, kompleks hastalıklardır. Asemptomatik yani uzun süre fark edilmeden ilerleyen bir hastalık türüdür. Kronik hastalıklar başka hastalıklara da sebep olabilmektedir. Toplumda farklı çeşit kronik hastalıklar bulunur, en yaygınları ise diyabet, kanser, astım, alzheimer, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarıdır. 

 

Kronik hastalıklar ve diyet

Sağlıklı beslenmek, spor yapmak her konuda olduğu gibi kronik hastalıklarda da önemli bir yere sahiptir. Farklı kronik hastalıklar farklı beslenme diyetleri isteyebilir, hastalıklarda diyet planlamasının kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. Genel olarak ise yağ ve şeker tüketimini azaltmak, vitamin alımına özen göstermek, posa alımını arttırmak ve tuz oranını azaltmak önerilebilir. Yenilen meyvelerin kabuğu tüketilebiliyorsa kabuğu soyulmadan tüketilmeli ve öğün atlanmalıdır. Size göre bir diyet planı oluşturmak için doktorunuza danışabilirsiniz.

 

Dikkat edilmesi gerekilen besinler

Sigara ve alkole özellikle dikkat edilmelidir. Hem sigara tüketmekten hem de sigara tüketilen ortamda pasif içici konumunda olmaktan kaçınılmalıdır. Alkol tüketimini azaltmak bile hastalıkların ilerlemesini azaltmada genetik faktörlerden daha etkili olarak görülmektedir. Günde yaklaşık bir paket sigara tüketenlerde, 16 mg kadar daha C vitaminine gereksinim vardır. Tüm vitaminlerin alımına özen gösterilmelidir. Sadece vitamin değil minerallere de dikkat edilmelidir. Magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller birçok kronik hastalıkta önemli bir yere sahiptir.

 

Beslenmenin etkileri

Kronik hastalıklara genetik olarak kalıtsal yatkınlık, hormonlar, radyasyon, yaş veya psikolojik durumlar neden olabilmekle birlikte bu hastalıklar beslenmeden kaynaklı da oluşabilirler. Vücut ağırlığını kontrol altında tutmak, yağ kullanımına dikkat etmek, öğün atlamamak, temiz ve yeterli miktarda su tüketmek, posa ve vitamin alımına özen göstermek bazı durumlarda kronik hastalıklara engel olmasa da ilerlemesini yavaşlatmakta büyük bir rol oynar. 

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -