Gebelik ve Emzirme Döneminde Beslenme

Gebelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gebelik döneminde birçok anne adayının beslenme ile ilgili kafa karışıklığı vardır. Tükettiği gıdaların yetersiz olması ya da bebeğe zarar vermesi gibi konuları düşünebilirler. Aslında sadece gebelik döneminde değil, her zaman için zararlı gıdalardan uzak durmak ve sağlıklı beslenmek gerekir. Gebelik döneminde beslenme sürecinizi planlamak için diyetisyen desteği alabilirsiniz. Diyetisyenlerimiz tamamen sizin sağlık durumunuza göre uygun bir beslenme programı hazırlar. Böylece gebelik sürecinizi sağlıklı ve güvenli bir şekilde geçirebilirsiniz.

Gebelik Döneminde Nasıl Besinler Tüketilmeli?

Gebelik döneminde besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi hem anne hem de bebek sağlığı için önemlidir. En azından günlük tek bir öğünde proteinli gıdaların tüketilmesi ve karbonhidrat alınması önerilir. Beslenme programında dengeli olmak için diyetisyenden destek alabilirsiniz. Özellikle kronik hastalığı olan anne adayları için gebelikte beslenme sürecine dikkat edilmesi gerekir. Sağlıklı olmak şartıyla yağ değeri yüksek gıdaların tüketimi de önerilir. Fındık, ceviz, badem gibi besinler tüketilebilir.

Hamileyken Uzak Durulması Gereken Gıdalar Nelerdir?

Hamileyken kafeinli ve asitli içecekler, bitki çayları, hazır gıdalar, konserve, aşırı yağlı yiyecekler, işlenmiş gıdalar gibi besinlerin tüketimini sınırlandırmak hatta bırakmak önerilir. Az pişmiş etlerin tüketilmesi enfeksiyon ve parazit kaynaklı hastalıklara sebep olabileceği için bu tarz gıdalardan da uzak durulmalıdır. Alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıkların hamilelik döneminde bırakılması gerekir. Buna ek olarak yüksek cıva içeren deniz ürünlerinin (ton balığı, kılıç balığı…) tüketimine de dikkat edilmelidir.

Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Emzirme döneminde anneler süt arttıran besinleri tüketmek ister. Aslında herhangi bir besinin tüketimi ile sütün arttığı söylenemez. Bebeği sık sık emzirmek süt artışı için en etkili yöntemdir. Yine de emziren anneler için beslenme düzeni önemlidir. Gebelikte olduğu gibi gebelik sonrası da sağlıklı bir beslenme rutinini devam ettirmek gerekir. Bunun için diyetisyenlerimizden destek alabilirsiniz. Kan değerlerinize bakılarak vücudunuz ihtiyaç duyduğu besinlerden oluşan size özel bir beslenme planı hazırlanır.

Emzirme Döneminde Neler Tüketilmeli?

Emzirme döneminde besin değeri yüksek besinlerin tüketilmesi anne sağlığı açısından önemlidir. Bebekler emzirme ile gerekli olan tüm besin ihtiyaçlarını anne sütünden alır. Anneler ise tükettiği gıdalar ile sağlıklı bir dönem geçirebilirler. Dişte çürüme, saçlarda dökülme gibi olumsuz sonuçlar ile karşılaşmamak için vitaminden zengin gıdalar tüketilmelidir. Süt, et, peynir, yumurta gibi proteinli gıdalar tüketmeye özen gösterirken günlük su tüketimine de dikkat etmek gerekir. Bol bol su ve sıvı gıdaların tüketilmesi anne sağlığı için etkili olacaktır.

Emzirme Döneminde Uzak Durulması Gereken Gıdalar Nelerdir?

Gebelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de alkol ve sigaradan uzak durmak önemlidir. Hazır ve işlenmiş gıdalar, asitli içecekler, yağlı yiyecekler, çiğ ya da az pişmiş etleri tüketmemek gerekir. Diyetisyeniniz sizin sağlığınız için en uygun beslenme programını hazırlar. Özellikle kronik hastalığı olan anneler için özel bir beslenme listesi hazırlanır. Bu listede tüketmemeniz gereken besinlerin hepsini görebilirsiniz. Beslenme programınızı diyetisyeniniz ile birlikte şekillendirmeniz sizin ve bebeğinizin sağlığı için önemlidir.

Sada Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniğimizden Randevu Almak için Bize Ulaşın!

(0232) 832 99 00

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -