Gastro Özofajial Reflü

Gastro Özofajial Reflü Nedir?

Reflü, mide salgılarının yemek borusu ve ağza kadar ulaşmasıyla belirti gösteren bir sindirim sistemi hastalığıdır. Reflü hastaları genellikle mideden boğaza kadar yayılan yanma belirtisi ile doktora başvururlar. Gastroenteroloji Kliniğimizde ağrısız endoskopi işlemleri ile reflü gibi tüm sindirim sistemi rahatsızlıklarının tanısını gerçekleştiriyoruz.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Gastro Özofajial Reflü hastalığı genellikle tipik birkaç belirti ile kendini gösterir. Bunlar; midede yanma, ekşime, ağızda acı tat olarak sıralanabilir. Diğer belirtiler ise herkeste farklılık gösterebilir. Çok sık olmamakla birlikte ağızda koku, kuru öksürük, seste kısılma, diş çürümesi yaşanabilir. Midede yaşanan ağrı göğüste hissedildiği için göğüs ağrısı ve kalp kriziyle karıştırılabilir.

Mide asidi yemek borusuna kaçtığı zaman ses kısıklığı, öksürük, boğazda takılma hissi, geceleri kriz şeklinde astım, horlama ve uyku bozuklukları görülebilir. Reflünün ilerlemesi ve asitli gıdaların aşırı tüketimiyle bu belirtiler şiddetlenebilir.

Reflüyü Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

Bazı besinlerin tüketimi reflüyü tetikleyerek ciddi belirtilere yol açabilir. Asitli gıdalar, acı, hazır gıdalar, fast food, kahve, çay ve aşırı sigara tüketimi reflü hastalarında rahatsızlık verici reaksiyonlara sebep olmaktadır. Hastalığın şiddetine göre bu reaksiyonların derecesi değişebilir. Reflü tedavisinde bu tarz yiyecek ve içeceklerin kullanımını azaltmak önceliklidir. Dikkat edilmediğinde hastalık ilerleyerek ülser gibi daha ciddi hastalıklara sebep olabilir.

Gastro Özofajial Reflü Tanı Yöntemleri

Hasta hikayesi doğrultusunda doktor, endoskopi kararı alabilir. Ağız yoluyla mideye ulaşılan endoskopi işlemi sırasında yemek borusu ve mide görüntülenir. Bu tanı yöntemi ile yemek borusunda hasar olup olmadığı da incelenir. Bunlara ek olarak PH ölçümü, manometrik çalışmalar, kontrastlı grafiler yapılabilir.

Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reflü tedavisinde öncelikle yaşam tarzında ve beslenme düzeninde değişiklik önerilir. Reflüyü tetikleyen yiyecek ve içeceklerin minimuma indirilmesi amaçlanır. Eğer reflüye sebep olan mide fıtığı gibi rahatsızlıklar varsa onların tedavisi gerçekleştirilir. Hastalığın derecesine göre diyet programına ek olarak ilaç tedavisi de uygulanabilir. Tüm bunlara dikkat edildiğinde reflü şikayetleri tamamen ortadan kaldırılabilir.

Tüm tedavi yöntemleri yetersiz kaldığında ameliyat ile tedavi düşünülebilir. Yemek borusunun alt kısmı sıkıştırılarak mide asidinin geriye kaçması engellenir. Cerrahi tedavinin etkili olması için alanında uzman doktorlar tarafından yapılması önemlidir.

Özel Sada Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğimizden Randevu Almak için Bizi Arayın!

0 232 832 99 00

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -