İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olarak adlandırılan bu hastalık toplumun yaklaşık %15’inde görülen yaygın bir hastalıktır. Kalın bağırsaktaki işlev bozukluğu sebebiyle ortaya çıkan bir sindirim sistemi rahatsızlığı olarak tanımlanır. Bazı kişilerde ciddi belirtiler gösterirken bazılarında ise hafif seyreder. Hastalığın tanı ve tedavisi için Gastroenteroloji Kliniğine başvurmak gerekir. Hastanemizde detaylı tetkikler ile hassas bağırsak sendromu tanısı konularak etkili tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Hassas bağırsak sendromu, sindirim ve boşaltım sistemindeki birçok rahatsızlıkla benzer belirti gösterir. Bu yüzden net bir tanı konulması için Gastroenteroloji doktoruna başvurmak gerekir. IBS hastalarında görülen tipik belirtiler şu şekildedir;
Hassas Bağırsak Sendromu çoğunlukla kadınlarda ve genç yaş grubunda görülen bir rahatsızlıktır. Stresli yaşam koşulları olan kişilerde görülme riski daha fazladır. Ailesinde IBS rahatsızlığı olan kişilerde görülme ihtimali daha fazla olduğu için genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülür. Hastalığı tetikleyen çok sayıda etkenden söz edilebilir.
Hassas bağırsak sendromu tanısı konulduysa yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Hastalığın belirtilerini hafifletecek öneriler şunlardır;
IBS belirtileri yaşıyorsanız Gastroenteroloji doktoruna başvurarak rahatsızlığınız sebebini öğrenebilirsiniz. Tanı için öncelikle hasta hikayesi ve tıbbi geçmişi değerlendirilir. Bağırsaklarda yaşanan bu problemin herhangi bir hastalığa bağlı olup olmadığını anlamak için tetkikler yapılır. Eğer kişi, başka bir hastalığı olmadığı halde hastalık olmadan IBS belirtileri taşıyorsa tanı konulabilir. Doktorunuz gerekli görürse görüntüleme cihazları ile kalın bağırsak incelenebilir. Böylece belirtilere sebep olan etkenler daha kolay değerlendirilir.
Hassas bağırsak sendromu tedavisi için öncelikle bu rahatsızlığı tetikleyen etkenler bulunmalıdır. Herkeste farklı sebeplerden İBS belirtileri ortaya çıkabilir. Hangi yiyecek ve içeceklerden sonra şişkinlik gibi belirtiler oluştuğu gözlemlenmelidir. Gaz oluşumunu tetikleyen besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Laktoz tüketimi de belirtileri şiddetlendirebildiği için dikkat edilmesi gerekir. Egzersiz ve sağlıklı bir beslenme rutini sağlanarak huzursuz bağırsak sendromunun etkisi hafifletilebilir.
Sada Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğimizden Randevu Almak için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.
(0232) 832 99 00