Pankreas İltihabı (Pankreatit)

Pankreas İltihabı (Pankreatit) Nedir?

Pankreatit, üst karın bölgesinde bulunan pankreasın iltihaplanmasıdır. Pankreas, sindirim enzimlerini üreterek ince bağırsağa yönlendirir. Bu enzimler gıdalardaki karbonhidratları, proteinleri ve yağları parçalar. Kandaki şeker miktarını düzenleyen insülin hormonu da pankreasta üretilir. Pankreasta iltihap olması durumunda ciddi belirtiler ortaya çıkabilir. Gastroenteroloji Kliniğimizde pankreatit tanısında hızlı sonuçlar alınarak hastalık ilerlemeden tedaviye başlıyoruz.

Pankreas İltihabı Neden Olur?

Aniden ve kısa sürede oluşan pankreas iltihabına akut pankreatit denir. Bunun nedeni genellikle aşırı alkol tüketimi ya da safta kesesi taşları nedeniyle ortaya çıkar. Safra kesesi taşının pankreas kanalını tıkaması sonucu pankreasta iltihap oluşur. Kronik pankreatit ise pankreas iltihabının uzun süre tedavi edilmediğinde görülür.

Akut pankreatit çocuklarda, kistik fibrozis, kabakulak, abdominal travma, Reye Sendromu, Kawasaki hastalığı ve Hemolitik-üremik sendrom nedeniyle görülebilir. Bazı viral hastalıklar ve enfeksiyonlar da pankreas iltihaplanmasına sebep olmaktadır.

Pankreas İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Pankreas iltihabı sonucu sindirim sisteminde bazı bozulmalar meydana gelir. Akut pankreatit ve kronik pankreatit belirtileri farklılık gösterebilir. Akut pankreas iltihabı belirtileri genel olarak şunlardır;

  • Mide bulantısı, kusma
  • Karında şişlik
  • Ateş
  • Terleme
  • Hazımsızlık
  • Gaz sancısı
  • Hıçkırık
  • Deri döküntüsü

Kronik pankreatit belirtilerinde ise bulantı, kusma, hazımsızlığa ek olarak kötü kokulu dışkılama ve hızlı kilo kaybı görülmektedir. Tedavi edilmediğinde daha ciddi sonuçlara yol açarak böbrek ve kalp gibi organlarda bozulmalara sebep olabilir.

Pankreatit Tanısı Nasıl Konulur?

Pankreas iltihabı tanısı için öncelikle belirtiler dikkate alınır. Ateş, kan basıncı gibi etkenler değerlendirilir. Kan, idrar, gaita testlerini ek olarak görüntüleme teknikleri de yapılır. Röntgen, ultrason, karın bölgesi MR görüntüleme teknikleri kullanılabilir. Kronik pankreatit teşhisinde serum amilaz, lipaz ve tripsinojen seviyelerine bakılan kan testleri, ultrason ve endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP) gibi görüntüleme testleri uygulanabilir.

Pankreas İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pankreas iltihabı teşhisi konulduktan sonra hemen tedavi sürecine başlanır. Öncelikle kan dolaşımındaki azalan sıvı hacminin yerine koyulması için sıvı yüklemesi yapılır. Enfeksiyon olması durumunda antibiyotik tedavisine başlanır. Diğer aşamada ağızdan beslenme kesilerek midesalgısının azaltılması ve pankreasın salgılama yapması engellenir. İlaçlar ile tedaviden olumlu sonuç alınmadığında cerrahi müdahale zorunlu olacaktır. Bu süreçte hastanın hastanede takibi yapılır ve en doğru süreci belirlenir.

Gastroenteroloji Kliniğimizden Randevu Almak için Bizi Arayın!

(0232) 832 99 00

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -
işitme cihazı