Kolonoskopi, makat yoluyla kalın bağırsak ve rektumun detaylı incelenmesi işlemidir. Gerekli durumlarda o bölgelerden örnek alınabilir ya da kalın bağırsaktaki polipler çıkarılabilir. Bu yönüyle hem tanı hem de tedavi işlevi görmektedir.
Gastroenteroloji Kliniğimizde deneyimli doktorlarımız ile kolonoskopi uygulamalarını başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Önemli rahatsızlıkları kısa sürede tespit ederek erken dönemde tedavi yöntemlerine başlıyoruz.
Kolonoskopide net bulgulara erişilebilmesi için bağırsakların boş olması gerekir. Bağırsakları temizlemek için farklı yöntemler (diyet, ilaç vb.) uygulanabilir. Doktorunuz bu konuda sizi bilgilendirecek ve gerekli talimatları verecektir. İşlem sonrası hastaların rahat edebilmeleri için bol kıyafetler giymesi önerilir.
Kolonoskopi öncesi hasta, iki bacak göğse çekilerek yan yatar pozisyona getirilir. Hasta anestezi ile uyutulur. Ardından şu aşamalar uygulanır;
Kolonoskopi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. İlk 1 saat hasta dinlendirilir. Anestezi uygulandığı için hasta gün içerisinde araba kullanmamalıdır. Ağır kaldırmak, egzersiz yapmak gibi aktivitelerden ilk gün uzak durulmalıdır. Bol sıvı tüketilmelidir. Titreme, ateş, kanama gibi anormal şikâyetler olursa doktora başvurulmalıdır.
Nadiren de olsa kolonoskopi riskleri söz konusu olabilir. İşlem sırasında veya sonrasında oluşabilecek bazı komplikasyonlar vardır. Bunlar; iltihap, kanama, şiddetli karın ağrısı, anestezi yan etkileri, kolon ya da rektum duvarında yırtılma olarak sıralanabilir.
Kolonoskopi işlemi, bağırsak rahatsızlıklarının tanı ve tedavisinde uygulanır. Bazı ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından önemlidir. Kolon kanserine sebep olabilecek polip oluşumlarının erken evrede tespit edilmesi ve alınmasıyla riskin önüne geçilebilir.
Şu belirtilerde tanı amacıyla endoskopi uygulanabilir;
Kolonoskopi öncesi hasta anestezi ile uyutulacağı için herhangi bir ağrı duymayacaktır. İşlem sonrası gaz sancısı sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun dışında yaşanan bir ağrı olmayacaktır.