Varis, toplardamar kapakçıklarının çeşitli nedenlerle zayıflaması ve yetersizleşmesi sonucu damarlarda kanın birikmesine sebep olan; hem sağlık hem de estetik açıdan sorun yaşanmasına neden olan bir damar hastalığıdır.
Başta kadınlar olmak üzere; gün içinde uzun süre ayakta duran, gebe, aşırı kilolu kişilerde sıklıkla görülen varis, kimi zaman kılcal damarların belirginleşmesine kimi zaman damarların ciddi oranda deri altında şişkinlik yapmasına sebep olabilmekte ve kişiyi oldukça rahatsız edebilmektedir. Varislerin giderilmesi için son dönemdeki en yaygın ve etkili uygulamaların başında da ‘lazerle varis tedavisi’ gelmektedir.
Varis; çoğunlukla bacak ve ayak bileklerinde görülen bir damar genişlemesi sorunudur. Vücudumuzda aşağıdan yukarı, yer çekimine karşı damarların içinde ilerleyen kanın yukarı çıkmasını sağlayan damar kapakçıklarının iyi çalışmaması nedeniyle kan yukarı çıkamaz, birikir. Bu da cilt altında görmememiz gereken damarın oldukça görünür olmasına, ilerleyen zamanda dışarı doğru şişkinlik yaratmasına neden olabilmektedir.
Varislerin bulunduğu bölgede; ağrı, hassasiyet, şişkinlik, güçsüzlük ve kanama görülebilmektedir. Bunun yanı sıra damarın bulunduğu bölgede şişkin, renkli damar görünümü kişiler için oldukça rahatsız edici olabilmektedir.
Kişilerde varis görülmesinin en büyük nedenlerinden birisi ayakta durmaktadır.
Bunun yanı sıra en sık kadınlarda görülen varis;
Damarlarında varis görülen kişilerin varisli bölgeye sıcak su temas ettirmemesi tavsiye edilir. Bölgeye sık sık soğuk su uygulamak ağrıyı azalttığı gibi varislerin ilerlemesini de belli oranda engelleyecektir. Varis çorabı kullanmak, günlük 45 dakikalık yürüyüşler de hem varis engelleyici hem de ağrıyı dindirmek için faydalı olabilmektedir.
Vücudunda varis belirtileri gözlemleyen hastalara ‘Renkli Doppler Ultrason’ muayenesi yapılır. Bu muayene sonucunda varis ve varis dallarının tespit edilerek, buralarda görülen sorunlar teşhis edilir, tanı koyulur. Uzman doktor, sorunları varisleri tespit etmesinin ardından tedavide nasıl bir yol izleyeceğini belirler.
Varis tedavisinde birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bunlar:
Varis tedavisinde lazer uygulaması, son dönemde en pratik ve en etkili yöntem olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Yaklaşık 10-15 yıldır kullanılan lazer tedavisi, diğer yöntemlere göre daha az yan etkiye neden olması sebebiyle diğer yöntemlerin önüne geçmiştir.
Lazerle varis tedavisi; hastanın cilt tonu, yaşı, cinsiyeti fark etmeksizin uygulanabilen, pratik ve oldukça etkili bir varis tedavi yöntemidir. Lazerle varis tedavisinde kullanılan en etkin cihazlar ise ND Yag lazerleridir. ND Yag lazer; derin veya yüzeysel fark etmeksizin vücutta görülen varisleri etkili bir müdahale ile ortadan kaldırmaktadır.
Varis görülen damarlara 1064 dalga boyunda lazer ışını verilerek damara etki eder. ND yag lazerden çıkan ışınlar, damarda bulunan oksihemoglobin tarafından emilerek ışı enerjisine dönüşür. Elde edilen ısı enerjisi de varisli damarın küçülmesini veya tahrip edilmesini sağlayarak sorunu ortadan kaldırır.
ND Yag Lazer tedavisinde de erken müdahale önemlidir. En iyi sonuç ufak, az kanlı kılcal damarlarda görülmektedir. ND Yag lazer büyük damarlarda da oldukça etkilidir nitekim büyüme görülmeden yapılması daha sağlıklı sonuç vermektedir. Varisli damarın kalınlığı da lazerin etki etme biçimini şekillendirmektedir. Kalınlığı 3 ila 4 mm’ye kadar olan varisli damara, koagüle yani ısıyla pıhtılaştırma yapılarak müdahale edilir.
Ağrısız bir uygulamadır, hasta günlük hayatına rahatlıkla dönebilir, günlük işlerini yapabilir.
Lazerle varis tedavisi seansının ardından hasta günlük işlerine devam edebilmektedir. İlk iki gün çok fazla efor harcaması tavsiye edilmeyen hasta tedavi edilen bölgede ağrı kızarıklık, kabarıklık gözlemleyebilir. Bu belirtiler kısa zamanda ortadan kaybolacaktır.
Lazerle Varis tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bunların başında, işlem gören bölgeleri güneşten olabildiğince korumak, 50 faktör güneş koruyucu kullanmaktır. Tedavi sonrası işlem gören bölgenin güneş görmemesi için daha uzun kıyafetler tercih etmek faydalı olacaktır. Bunların yanı sıra ilk iki gün ağır spor yapmaktan kaçınılmalı, fazl efor harcanmamalıdır.
ND Yag lazer ile işlem yapılan varisli damarlar 1 ila 2 seansta tedavi edilir. Tedavinin tam anlamıyla işe yaraması için gerekli seansı ve iyileşme süresini doktor varislerin durumuna göre belirtecektir. Ortalama 10 dakika süren işlem, uygulama yapılacak damarlarının sayısının artması durumunda daha uzun sürebilmektedir.
Hastaların, şu durumlarda ND Yag lazer uygulaması yaptırması sakıncalıdır: