Behçet Hastalığı

Behçet Hastalığı Nedir?

Behçet hastalığı, vücudun farklı yerlerinde kızarıklık ve yaralara sebep olan bir otoimmün hastalığıdır. Ağız ve genital organlarda ülserlere sebep olan hastalık aynı zamanda göz, deri ve eklemlerde ağrılar ile kendini gösterebilir. Hastalık, 1937 yılında Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlanarak bu adı almıştır.  Dermatoloji Kliniğimizde behçet hastalığı tanı ve tedavisini gerçekleştiriyoruz

Behçet Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Behçet Hastalığı vücudun çok farklı bölgelerinde belirti verebilir. Hastalığın hangi bölgelere tutulduğuna bağlı olarak belirtiler hafif ya da şiddetli olabilir.

  • Ağız İçinde Yaralar

Ağız içinde tekrarlayan yaralar Behçet hastalığında sık görülen belirtilerden biridir. Yaklaşık 1-3 hafta içerisinde kendiliğinde geçer ve iz bırakmaz. Kabarık, dairesel ağız içi yaraları şiddetli ağrıya sebep olabilir. Hastaların neredeyse hepsinde ağız içinde yara gözlemlenir.

  • Genital Bölgede Yaralar

Ağız içi yaralardan sonra en sık görülen diğer belirti ise genital bölgede oluşan yaralardır. Bu bölgedeki yaralar daha derin olduğu için iyileştikten sonra iz bırakabilir. Bazı yaralar ağrısız olabilir ve ciddi bir rahatsızlığa sebep olmaz.

  • Deri Tutulumu

Behçet hastalığının deride tutulum göstermesi sonucunda farklı lezyonlar ortaya çıkabilir. Ergenlik sonrası yaş grubunda genellikle sivilce benzeri yaralar görülür. Ergenlik öncesi çocukluk çağında ise eritema nodozum denen şişlikler (genelde bacakların alt kısmında yerleşen, kırmızı, ağrılı, ciltten kabarık sertçe lezyonlar) görülür.

  • Göz Tutulumu

Behçet hastalığının sebep olduğu en ciddi belirti gözlerde oluşan yaralardır. Gözde kızarıklık, bulanıklık olabildiği gibi görmede azalma, gözlerde uçuşma, göz ve çevresinde ağrı şeklinde de kendini gösterebilir. Gözdeki bu belirtiler ciddiye alınmazsa görme kaybına yol açabilir. Bu yüzden behçet hastalığı sadece dermatoloji değil, göz kliniğinin de ilgi alanında yer alır.

  • Eklem Tutulumu

Behçet hastalığı; eklemlerde şişlik, hareket kısıtlılığı ve ağrı olarak görülebilir. Belirtiler 1-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.

  • Damar Tutulumu

Hastalığın damarlarda belirti göstermesi sonucu özellikle bacaklardaki baldır kısmında şişlik ve ağrı gelişir. Eğer akciğer atardamarlarında belirti oluşursa hastada balgam görülebilir.

Behçet hastalığında nadir görülen belirtiler:

  • Felç,
  • Böbrek ve üriner sistem hastalıkları,
  • Koltuk altı, anüs çevresi, meme altında ülser,
  • Kafa bölgesinde basınç hissi

Behçet Hastalığı Kimlerde Görülür?

Behçet hastalığı genellikle Akdeniz ülkelerinde görülür. Net olarak ortaya çıkış sebebi bilinmeyen bu hastalık, kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür. Sıklıkla 20-40 yaş aralığında görülen Behçet hastalığı çocukluk çağında da görülebilir. Bu yüzden bu hastalığı sınırlandıran bir hasta profili yoktur.

Behçet Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Behçet hastalığı laboratuvar ortamında teşhis edebilen bir hastalık değildir. Klinik bulguların değerlendirilmesi ve başka hastalıkların olup olmadığının tespit edilmesi önemlidir. "Paterji reaksiyonu” Behçet hastalığı tanısı için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem ile kolun ön kısmına bir iğne batırılarak 24-48 saat içindeki reaksiyonu gözlemlenir. BS hastalarında iğne batırılan yerde papul ya da püstül oluşur. Hastalarda ağız içi yara, genital bölge yaraları, göz tutulumu ve pozitif paterji testi olmak üzere 4 etkenden en az ikisi görülüyorsa Behçet hastalığı tanısı konulabilir.

Behçet Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Behçet hastalığı tedavisi tam olarak yapılamamaktır. Hastalığın sebebi bilinmediği için bugüne kadar net bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Tedavi daha çok hastalığın belirtilerini hafifletmeye yöneliktir. Tekrarlayan ağız içi yaralarında kortizonlu spreyler kullanılabilir. Genital bölgedeki yaralar için de benzer tedavi yöntemleri uygulanır. Bacak ağrısı için çeşitli ağrı kesiciler kullanılabilir. Doktorunuz size bazı yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir.

İzmir Özel Sada Hastanesi Dermatoloji Kliniğinden Randevu Almak için Bize Ulaşın;

(0232) 832 99 00

 

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -
işitme cihazı