Lazerle Sivilce Tedavisi

Lazerle sivilce tedavisi; büyük çoğunlukla 12-18 yaş arasındaki ergenlik döneminde kişilerde görülen, kişiye rahatsızlık veren, sonrasında leke bırakabilen iltihaplı lezyonların lazerle tedavisi edilmesidir. Birçok nedenden tetiklenebilen ve uzun süre devam edebilen sivilce problemi kişilerin estetik görünümünde bozulmalara neden olmakla birlikte hastanın psikolojisi ve özgüvenine de olumsuz etki etmektedir. Bu nedenle en kısa zamanda sivilce problemi kontrol altına alınmalı ve tedavi edilmelidir. 

Sivilce (Akne) Neden Oluşur?

Sivilce (akne), özellikle genetik yatkınlığı olan ve ergenlik döneminde olan kişilerde fazla sebum yani yağ salgısının birikmesiyle oluşan siyah veya beyaz noktalardır. Gözeneklerin tıkanması ile ortaya çıkan sivilcelerin oluşumunda cilt temizliği, yağ dengesi ve beslenme kadar genetik faktörlerde rol oynamaktadır. Bunların yanı sıra tıkanan gözeneklerde bulunan sebuma bakterilerin yerleşmesi de sivilce oluşmasına neden olmaktadır. 

Sivilce (Akne) Problemi Yaşayan Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Sivilce problemiyle karşılaşan hastaların sivilceleri ellememesi, sıkmaması gerekir. Bu daha çok bakteri yerleşmesine ve ilerleyen dönemde sivilcenin iz olarak kalmasına neden olabilmektedir. Büyük ve ciddi anlamda hastaya rahatsızlık veren, sızlayan sivilceler ancak uzman bir doktor tarafından temizlenebilir, hasta müdahale etmemelidir. 

Cildin yağ dengesini sağlayacak temizleyici ve nemlendirici kullanımı, aktif sivilce görülen dönemde sivilcelerin gidişatında önemli rol oynar. Sanılanın aksine cildi yağdan tamamen arındırıp kurutmak her zaman iyi sonuç vermez, cildin daha fazla sebum üretmesine neden olabilir. Bu nedenle cilt iyi analiz edilmeli ve doktorun önerdiği bakım ürünleri tercih edilmelidir. 

Sivilce problemi ile mücadele eden hastaların, özellikle ergenlik çağındaki hastalar, beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi aktif sivilce çıktığı dönemde büyük önem taşır. Yağlı, tuzlu ve sivilce çıkmasına neden olabilecek temiz olmayan besinlerin tüketimi ciltte daha fazla akne oluşmasına, çıkan aknelerin irileşmesine neden olmaktadır. 

Sivilce (Akne) Problemi Nasıl Tedavi Edilir?

Sivilce probleminin giderilmesi için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar aknelerin şiddeti ve kalıcılığına göre tercih edilmektedir. Şiddeti düşük, hafif sivilcelerde sadece bakım ürünleriyle, sivilce giderici kremlerle hastaya müdahale edilebilir iken şiddetli ve hormonal akne vakalarında hap ile tedavi başlanmaktadır. Nitekim sivilceleri gidermek için kullanılan ilaçların kimileri yeterli etmemekte, daha sonra tekrarlamasını ya da ciddi yan etkilere neden olabilmektedir. 

Son dönemde sivilce tedavisinde sık kullanılan bir diğer yöntem ise lazer tedavisi olmuştur. Diğer yöntemlere göre daha hızlı sonuç veren ve yan etkileri çok daha az olan lazer tedavisi ile sivilce problemi ortadan kalkabilmektedir. 

Lazerle Sivilce Tedavisi

Sivilce problemi tedavi edilmesi gereken bir cilt rahatsızlığıdır. Tedavi edilmemesi durumunda kronikleşebilen, psikolojik sorunlar yaratabilen akne sorunu, lazerle pratik ve etkin bir şekilde ortadan kaldırılabilir. 

Lazerle sivilce tedavisinde erken müdahale, tedaviden alınacak sonucu yüksek oranda etkilemektedir. Sivilcelerinin geçici olmadığını fark eden bir dermatoloji uzmanına muayene olması ve lazer tedavisi uygun görüldüğü takdirde hemen başlaması, çok daha konforlu bir tedavi süreci sağlayacaktır. 

Lazerle Sivilce Tedavisinde Kullanılabilecek Lazer Çeşitleri:

●    Q- switched ND Yag Lazerler
●    Fraksiyonel lazerler
●    IPL
●    Radyofrekans
●    Fotodinamik
●    Led 
●    Kırmızı ve Mavi Işık Kombinasyonu
●    Mavi Işık Tedavisi

ND Yag Lazerle Sivilce Tedavisi

Lazerle sivilce tedavisinde en iyi sonuç veren lazer çeşitlerinden birisi Q-switched ND Yag lazerlerdir. 1 ila 3 hafta aralıklarla 3-6 seans (sivilce şiddetine bağlı değişir) uygulanan Q-switched ND Yag lazer uygulaması sivilcelerin giderilmesinde oldukça başarılı sonuçlar verir. Uygulama sırasında sivilce tedavisi ilaç ve kremlerle de desteklenebilir. İşlemin maksimum etkisi ise 3. ayda gözlemlenmeye başlar. 

Lazer ışınları, sivilcelerin oluşmasındaki başlıca neden olan Propionibacterium acnes bakterisini hedef alarak bu bakteri tarafından emilir. Işını emen propionibacterium acnes, lazerin enerjisini emmesi sonucu tahrip olurken, bölgedeki bakteri sayısı da giderek azalır ve sivilce oluşumu temelde engellenir. 

Lazer tedavisi ile aynı zamanda bölgeye nüfus eden ışınlar yağ bezlerini ısıtarak tahrip eder ve yağ kanallarının azalmasına ve küçülmesine neden olarak sivilce oluşumunu engeller. 

Lazerle Sivilce Tedavisinin Avantajları Nelerdir? Nasıl Sonuçlar Verir?

Lazerle sivilce tedavisi aynı anda birçok etki meydana getirerek hem sivilce oluşumunu engeller hem de cilde sağlıklı bir görünüm kazandırır. Lazerle sivilce tedavisi sonucunda yağ bezleri küçülür, tek seansta yağ üretimi yüzde 30’dan fazla azalır, gözeneklerde küçülme ve kapanma görülür. Bunların yanı sıra; nodül, kist, papüllerde düzelme, akne sayısında büyük oranda azalma, sivilce ve kızarıklıklarda iyileşme ve sivilceye neden olan bakterilerde azalma görülür, cilt yenilenir. 

Lazerle Sivilce Tedavisi Sonrası

Lazerle sivilce sivilce tedavisi sonrasında görülen sonuçlar ve yan etkiler kullanılan lazer çeşidine göre değişir. Genellikle lazer sonrası uygulama yapılan yerlerde pembeleşme ve kabuklanma görülür. Bu durum iyileşme sürecinin bir parçasıdır, kendiliğinden kısa zamanda geçmektedir. Lazer uygulamaları sonrası güneşlenmek oldukça zararlıdır. Bu nedenle yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanılmalıdır.

Lazerle sivilce tedavisinin uygulanan ilk seansının ardından cildin yağ oranında azalma; iki ya da üçüncü seansın ardından ise belirgin bir şekilde sivilcelerin azaldığı gözlemlenir. Bu dönemde sivilce çıksa bile kalıcı değildir, cilt daha sağlıklıdır. Yeterli seans uygulamasının ardından cilt sivilcelerden tamamen arınır. Eğer ciltte sivilce izi kaldıysa bunlar yine fraksiyonel lazerler ile giderilebilir. 

Sivilce İzlerinin Giderilmesi İçin Fraksiyonel Lazer

Sivilceler çeşitli yöntemlerle giderilse bile ciltte sivilce izleri kalabilmekte ve estetik açıdan kişileri rahatsız edebilmektedir. Bu izlerin giderilmesi için fraksiyonel lazer uygulaması yapılmaktadır. 

Fraksiyonel lazer ile sivilce izlerinin oluştuğu dokular buharlaştırılır ve levizyonlu doku bu sayede eritilip yeni doku çıkması sağlanır. Lekelerin şiddeti ve derinliğine göre işlem 1 ila 5 kez tekrar edilebilir. 

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -
işitme cihazı