Zatürre (Pnömoni)

Zatürre (Pnömoni) Nedir?

Zatürre tıptaki adıyla pnömoni, akciğerlerde iltihaplanma ile kendini gösteren ciddi bir solunum yolu hastalığıdır. Bakteri ya da virüs kaynaklı gelişebilen zatürre, hasta kişilerden sağlıklı kişilere bulaşabilir. Genellikle kişinin kendi ağız, boğaz, sindirim yolunda bulunan mikropların akciğerlerine ulaşması sonucu ortaya çıkar.

Zatürre Belirtileri Nelerdir?

Zatürre belirtileri şiddetli olduğu için diğer solunum yolu hastalıklarından ayırt edilebilir. Bazen hastalık sinsice ilerler ve son evrede şiddetli belirtiler gösterir. Özellikle ileri yaştaki kişilerde bu durum erken tedavi şansını kaçırmaya ve ani ölümlere sebep olabilir. Zatürrenin tipik belirtileri şu şekildedir;

  • Yüksek ateş
  • Şiddetli öksürük
  • Üşüme, titreme
  • Nefes darlığı
  • İltihaplı balgam çıkarma
  • Eklem ağrısı
  • Bulantı
  • Kusma
  • Baş ağrısı

Zatürre Bulaşıcı Mıdır?

Zatürreye sebep olan etkenlere bağlı olarak bulaşıcılığı farklılık gösterir. Virüs kaynaklı zatürrenin bulaşıcılığı çok fazladır. Hapşırık, öksürük ile kolayca bulaşabilen zatürre, ortak eşya kullanımı ile de bulaşabilir. Özellikle 0-4 yaş aralığında ve yaşlılarda en çok ölüme sebep olan zatürre hastalığı dikkate alınmalıdır. Birçok kişi zatürrenin bulaşıcı olmadığını düşünerek hasta kişiler ile temas halinde kalmaya devam eder. Zatürre şüphesinde mutlaka hasta ve yakınları doktora başvurmalıdır.

Zatürre Tanısı Nasıl Konulur?

Hastanın şikayetleri dinlendikten sonra zatürre şüphesi olması durumunda akciğer grafisi istenir. Ağır seyreden pnömoni hastalığında kan testleri, balgam testleri ve bilgisayarlı tomografi istenebilir. Balgam testi ile zatürreye sebep olan bakteri belirlenerek daha etkili tedavi yöntemi uygulanabilir.

Zatürre Tedavisi Nasıl Yapılır?

Zatürreye sebep olan etkenlere göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bakteri kaynaklı zatürrede antibiyotik kullanılırken virüs kaynaklı zatürrede antibiyotik pek tercih edilmez. Zatürre tedavisi genellikle antibiyotik, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılarak yapılır. Bunlara ek olarak istirahat ve bol sıvı alımı, iyileşme süreci için oldukça etkilidir. Ağır hastalar ise takip edilir ve solunum desteği alabilir.  

Göğüs Hastalıkları Kliniğimizden Randevu Almak için Bizimle İletişime Geçin!

(0232) 832 99 00

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -