Akciğer Enfeksiyonları

Akciğer Enfeksiyonları

Akciğer enfeksiyonları, bakteri ya da virüslerin sebep olduğu akciğer dokularında gelişen rahatsızlıkları tanımlar. Akciğerlerde oluşan enfeksiyon, ciddi komplikasyonlara yol açarak diğer organları da etkileyebilir. Bu yüzden belirtiler dikkate alınmalı ve alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Hastanemizde; akciğer grafisi, bilgisayarlı tomografi, kan ve kültür testleri yapılarak akciğer enfeksiyonları erken evrede tespit edilir. Göğüs hastalıkları kliniğimizde gerekli tetkikler yapılarak sizin için doğru tedavi yöntemleri uygulanacaktır.

Akciğer Enfeksiyonları Neden Olur?

Akciğer enfeksiyonları özellikle kış aylarında virüs veya bakteriler sonucunda gelişir. Grip gibi solunum yolu hastalıklarından sonra akciğerlerde enfeksiyon oluşma ihtimali vardır. Kişinin bünyesine göre enfeksiyon riski artabilir. Hastalık, öksürük, hapşırık gibi eylemler ile başka insanlara bulaşabilir.

Akciğer Enfeksiyonu Türleri

Akciğer enfeksiyonu farklı şekillerde görülebilir. Bunları; Zatürre, bronşit, bronşiyolit olarak sıralayabiliriz.

Zatürre

Zatürre, en ciddi akciğer enfeksiyonlarında biridir. Enfeksiyon sonucu akciğerdeki hava kesecikleri iltihaplanır ve sıvı ile dolar. Tedavi edilmediğinde diğer organlarda da hasara yol açabilir. Nefes almayı da olumsuz etkileyerek hayati riske sebep olabilir. Özellikle iler yaşta veya kronik hastalığı olanlar için ölümcül bir hastalıktır.

Bronşit

Grip gibi solunum yolu hastalıklarından sonra akciğerlere hava taşıyan bronşların iltihaplanması sonucu gelişen bir akciğer hastalığıdır. Virüs veya bakteri kaynaklı olabilir.

Bronşiyolit

Akciğerlere hava taşıyan en küçük kanallardan biri olan bronşiyolitlerde gelişen bir enfeksiyondur. Genellikle bebek ve küçük çocuklarda görülür. Kendiliğinden iyileşebilse de nefes darlığı gibi ciddi belirtilere sebep olduğunda ilaçla tedaviye başvurulmalıdır.

Belirtileri Nelerdir?

Akciğer enfeksiyonu çoğu zaman net belirtiler ile kendini gösterir. Hastalığın şiddeti arttığı için normal bir soğuk algınlığı olmadığı anlaşılır. Belirtiler dikkate alınmaz ise enfeksiyon ilerleyerek daha ağır komplikasyonlara sebep olabilir. Akciğer enfeksiyonu belirtileri genel olarak şu şekildedir;

  • Yüksek ateş
  • Öksürürken göğüste ağrı
  • Nefes darlığı
  • Geçmeyen öksürük
  • Balgam çıkarma
  • Yaygın eklem ağrısı
  • Terleme, titreme
  • İştahsızlık

Tanı ve Tedavi

Akciğer enfeksiyonu tanısı için hasta hikâyesinde yer alan belirtiler dikkate alınır. enfeksiyon şüphesi olduğu taktirde akciğer grafisi, bilgisayarlı tomografi gibi tetiklere başvurulabilir.

Enfeksiyona sebep olan etkenlere göre bir tedavi yöntemi belirlenir. Antibiyotik, antiviral ilaçlar kullanılabilir. Aşırı sıvı kaybı oluştuğunda serum ile sıvı takviyesi uygulanır. Acil durumlarda oksijen desteği verilebilir.

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -