Akciğer Absesi

Akciğer Absesi Nedir?

Akciğer dokusunda yer alan bazı mikroplar abse oluşumuna sebep olur. Mikroplar ise enfeksiyona yol açarak, akciğer dokusunu etkisi altına alır. Bu durumda akciğer dokusundaki hücreler ölür ve doku kaybı meydana gelir. Hücre ve doku kaybı akciğer dokusunda “kavite” ismi verilen boş bir alan oluşturur.  Genellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelen bu durum kavitenin içinin iltihapla dolmasına yol açar.

Göğüs Hastalıkları Bölümü uzmanlarımız akciğer absesi tanı ve tedavisinde etkili sonuçlar ortaya koyar. Abse belirtilerini dikkate alarak en kısa sürede muayene olmanız faydalı olacaktır. Erken teşhis ile tedaviden daha etkili sonuç alınabilir.

Akciğer Absesi Belirtileri Nelerdir?

Akciğer absesi belirtileri arasında göğüs ağrısı, öksürük, ateş ve balgam yer alır. Balgam sarı ile yeşil arasında bir renge sahiptir. Bunun yanı sıra aşağıdaki belirtiler sıklıkla rastlanır:

  • Nefes almada zorlanma
  • Kaburga kırıkları
  • Zatürre
  • Tüberküloz
  • Pnömoni
  • Göğüs bölgesinde sıvı toplanması
  • Göğüs duvarı şekil bozukluğu
  • Akciğer kanseri

Akciğer Absesi Neden Olur?

Akciğer absesi nedenleri arasında enfeksiyona yol açan bakteriler ve abse geliştiren etkenler yer alır. Abse oluşumuna neden olan bakteri ve etkenler şunlardır;

  • Kangren yapan bakteriler.
  • Sarmal biçimli bakteriler.

Abse oluşumunun en önemli nedeninin sarmal biçimli bakterilerden kaynaklı olduğu bilinir. İlk lezyonları oluşturan bakterilere irin yapıcı bakteriler eklenir. Bakterilerin ölü doku par.aşarında üremesi sonucu abse kangrenli hale gelir. Vücudun direncini düşüren hastalıklar ve vitamin eksikliği de abse oluşumuna yol açan etkenler arasında yer alır.

Akciğer Absesi Tanısı

Akciğer absesi tanısını koyarken hastanın şikayetleri dinlenir ve tıbbi öyküsü incelenir. Hastalık hızla ilerleme özelliğine sahiptir. İştahsızlık, titreme nöbetleri ve yüksek ateş ile kendini ortaya koyar. Kesin tanıda akciğer röntgeni istenir. Bazı durumlarda komputerize tomografi, balgam incelemesi, aerop kültürü ve kan kültürü tetkiklerine de başvurulur.

Akciğer Absesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akciğer absesi tedavi yöntemlerinden ilki medikaldir. Antibiyotik tedavisi ve drenaj sıklıkla başvurulan yöntemler arasında yer alır. Drenaj yönteminde absenin durumuna göre karar verilir. Postural drenaj ve transbronşiyal kateter drenaj yöntemleri kullanılır. Eğer hasta bu yöntemlere cevap vermezse bronkoskopi uygulanır. Hekim duruma göre akciğer absesi ameliyat yöntemine de başvurur.

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -