Safra Kesesi Ameliyatı

Safra Kesesi Ameliyatı

Safra kesesi, karaciğerin hemen altında bulunan ve karaciğerden gelen safrayı depolayan bölümdür.  Bu organda polip, iltihap ya da taş oluşması durumunda safra kesesi ameliyatı yapılabilir. Genel Cerrahi uzmanlarımız, detaylı hasta muayenesi ile ameliyatın gerekli olup olmadığına karar verir.

Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Olur?

  • Safra kesesi ameliyatı genel anestezi altında açık ya da kapalı teknik ile yapılmaktadır. Güvenilir ve etkili bir yöntem olması sebebiyle genellikle kapalı yöntem tercih edilir.
  • Safra kesesinin olduğu bölgelere 3 ya da 4 tane küçük delik açılır, kamera yardımı ile safra kesesi çıkarılır.
  • Ameliyat yaklaşık 45 dakika sürmektedir.
  • Kapalı safra kesesi ameliyatı sonrası hasta 1 gece hastanede kalır.
  • Ameliyat sonrası hastanın idrarını yapması ve tuvalete çıkması önemlidir. Vücudun normal fonksiyonlarına devam ediyor olması ameliyatın sorunsuz geçtiğinin bir işaretidir. Bu yüzden hastaya idrar miktarı ve büyük tuvaletini yapıp yapmadığı sorulabilir.

Hangi Durumlarda Yapılır?

Safra kesesi kaynaklı rahatsızlıklar, en sık görülen sağlık problemlerindendir. Rahatsızlığın sebebi, şiddeti ve belirtileri doğrultusunda ameliyat kararı alınabilir. Kötü huylu polip olduğunda cerrahi işlem gereklidir. Taş ve iltihap oluşumlarında da çoğunlukla ameliyat önerilir. Genel olarak ameliyata sebep olan belirtiler şunlardır;

  • Şişkinlik, gaz
  • Hazımsızlık
  • Yemeklerden sonra üst karın bölgesi ve sırtta ağrı
  • Sürekli ağız kokusu
  • Cilt ve göz akında sarılık
  • Yağlı, ağır yemeklerin dokunması

Bu tarz belirtilerin tekrarlaması ile hastanın yaşam kalitesi düşer. Ayrıca safra kesesi taşı ileri dönemlerde ana safra kanalına düşerek sarılığa sebep olabilir. Nadiren de olsa pankreas kanalına zarar verebilir.

Ameliyat Sonrası

Safra kesesi ameliyatı sonrası kesin bir kural olmasa da ilk 1 ay ağır gıdaları çok tüketmemek gerekir. Bunun dışında herhangi bir yeme kısıtlaması yoktur. Zamanla karaciğer, safra kesesinin rolünü üstlenerek vücudun normal işlevinin devamını sağlar.

Hastalar ameliyattan sonra uzun bir süre ağır kaldırmaktan ve yukarı uzanmaktan kaçınmalıdır. İşlem yapılan delik bölgelerinde iltihap olması durumunda doktor kontrolüne gidilmeli, gerekirse ilaç kullanılmalıdır.

Riskli Midir?

Safra kesesi ameliyatı riskleri düşünüldüğünde tedavi edilmediği zaman oluşabilecek risklere göre oldukça düşüktür. Her ameliyatta olabileceği gibi ameliyat bölgesinde enfeksiyon riski vardır. Ancak bu oran oldukça düşüktür. Ciddi risk olarak iç organlarda enfeksiyon oluşması sayılabilir. Bugüne kadar hastanemizde gerçekleştirilen safra kesesi ameliyatların ciddi bir risk yaşnmamıştır.

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -