Göbek Fıtığı

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek fıtığı, göbek deliğine yakın bir bölgede bağırsak veya yağ dokularının dışarıya doğru çıkıntı oluşturmasıdır. Bebeklerde görülme sıklığı daha fazla olan bir fıtık türüdür. Bebeklerde ciddi bir belirti göstermezken yetişkinlerde günlük hayatı etkileyecek şekilde belirti verebilir. Genel Cerrahi doktorlarımız karın fıtığını erken evrede teşhis ederek başarıyla tedavi etmektedir. Tanı için öncelikle belirtileri dikkate almanız gerekiyor.

Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Göbek fıtığı belirtileri fıtığın büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. İleri derece fıtıklarda hareket ederken şiddetli ağrı görülebilir. Günlük hayatı etkileyecek boyutta olan bu belirtiler sonucunda hastalar doktora başvurur. Aşağıdaki belirtilerin bir ya da birkaçının görülmesi durumunda göbek fıtığından şüphelenilir;

  • Göbek deliği ve yakınında şişlik, ağrı
  • Mide bulantısı, kusma
  • Hareket kabiliyetinde kısıtlama
  • Öksürme sırasında karın bölgesinde ağrı
  • Tuvalete çıkamama
  • Ikınma sırasında karında baskı hissi ve ağrı

Göbek Fıtığı Neden Olur?

Bebeklerde göbek fıtığı, prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı veya göbek kordonuna bağlı olarak gelişebilir. Doğumdan birkaç gün sonra göbek bağının kendiliğinden kapanır. Kapanmadığı durumlarda göbek fıtığı oluşma riski vardır. Yetişkinlerde ise karın iç basıncının artması, karın kaslarının zayıf olmasıyla birlikte aşırı kilo, şiddetli öksürük, kısa aralıklarla hamile kalma gibi durumlarda karın fıtığı gelişebilir. Ağırlık kaldırılan sporlar, aşırı ıkınma gibi durumlar da göbek fıtığı oluşmasına yol açabilir.

Göbek Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Göbek fıtığı tanısı için klinik bulgular ve fizik muayene yeterli olmaktadır. Karın fıtığı olan kişilerde, göbek deliği ve çevresinde belirgin bir şişlik olduğu ve bu şişliğin el ile bastırıp çekildiğinde tekrar yükseldiği görülür. Doktorunuz gerekli gördüğü durumlarda tanı için ultrason ile detaylı görüntüleme isteyebilir. Tanı için hastaların belirtileri dikkate alması ve kısa sürede doktora başvurması önemlidir. Böylece cerrahi müdahale çok daha kolay ve risksiz olacaktır.

Göbek Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göbek fıtığı kendiliğinde geçmiyorsa tek tedavi yöntemi ameliyattır. Fıtık daha fazla büyümeden cerrahi müdahale ile alınırsa diğer dokulara verilen hasar en aza indirilir. Bu yüzden fıtık tedavisinde erken teşhis önemlidir. Hem hastanın günlük yaşantısını olumsuz etkileyen hem de başka sağlık sorunlarına yol açabilen fıtık rahatsızlığında kısa sürede tedaviye başvurmak gerekir. Laparoskopik (kapalı) ameliyat yöntemi ile göbek fıtığı tedavisi kolayca yapılmaktadır. Ameliyat sonrası hastalar 1 gece hastanede yattıktan sonra taburcu edilir.

Göbek Fıtığı Tanı ve Tedavisi için Genel Cerrahi Kliniğimizden Randevu Alabilirsiniz.

(0232) 832 99 00

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -