Parkinson Hastalığı

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson, beyinde dopamin üreten hücrelerin kaybıyla belirti gösteren ciddi bir hastalıktır. Motor kalbiliyetlerini olumsuz etkileyen bu hücre kaybı, yaşın ilerlemesi sonucunda da görülmektedir. Ancak bu belirtilerin görüldüğü her yaşlıda parkinson hastalığı söz konusu değildir.

Nöroloji doktorlarımız hastanemizde kullanılan modern tıp ürünü teknolojik cihazlar ile kolayca parkinson tanısı koyabilir. Tanı aşamasında hasta hikayesi ve genetik faktörler de değerlendirilir.

Parkinson Tanısı

Parkinson tanısı için nöroloji doktoruna muayene olmak ve gerekli tetkikleri yaptırmak gerekiyor. Hastada görülen belirtiler, hastanın yaşı, aile geçmişinde parkinson hastalığı olup olmadığı gibi kriterler incelenir. Parkinson hastalığı ile aynı belirtileri gösterebilen ilaçların yan etkileri ya da yaşlılık belirtileri ayırt edilir.

Hastalığın erken evrede teşhis edilmesi önemli olduğu için tüm olasılıklar üzerine düşünülür. Kan tahlili, MR gibi tetkikler ile tanı desteklenir. İleri teknoloji cihazlar sayesinde parkinson tanısı için beyindeki dopamin seviyesi de belirlenebilir. Böylece hastalığın en önemli belirtisi hakkında bilgi sahibi olunur.

Kimlerde Görülür?

Hastalığın görülme riskini arttıran en büyük etkenlerden biri genetik yatkınlıktır. Aile geçmişinizde parkinson hastalığı söz konusu olduğunda ufak belirtiler de dikkate alınmalıdır. Parkinson hastalığı genellikle 40 yaştan sonra ortaya çıkar. Nadiren de olsa genç yaşlarda parkinson tanısı konulan kişiler olmaktadır. Bu yüzden yaş aralığı net bir kriter olarak görülmemelidir.

Parkinson Belirtileri

Parkinson belirtileri arasında en sık görülen belirti titreme olarak karşımıza çıkar. Hastaların ortak belirtisi hareket kabiliyetinde azalma ve titremedir. Hastalığın evresine göre farklı belirtiler de eşlik edebilir. Genel olarak aşağıdaki durumlardan bahsedilebilir;

  • El, ayak ve çenede titreme

  • Refleks kaybı

  • Mesane problemleri

  • Konuşmada değişiklik

  • Uyku bozuklukları

  • Depresyon

  • Denge sorunları

  • Hareketlerde yavaşlama

  • Mimiklerde kayıp

Parkinson Tedavisi

Parkinson tedavisi, hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yöntemi değildir. Beyindeki dopamin üretimini arttırmaya ve hastalardaki semptomları kontrol etmeye yönelik bir tedavi uygulanır. İlaç, fizik tedavi, yaşam tarzı değişikliği gibi yöntemler tercih edilir.

Zamanla ilaçların etkisi azalır ve semptomlar nüksederse cerrahi yöntemlere geçilebilir. İlaç tedavisi ile birkaç yıl sağlıklı bir yaşam süren hastalarda yavaş yavaş eski belirtiler görülmeye başlar. Bu evrede eğer aksi bir durum mevcut değil ise beyin pili uygulanabilir.

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -