Migren

Migren Nedir?

Migren, tekrar eden baş ağrıları ile kendini gösteren nörolojik bir hastalıktır. Kadınlarda görülme oranı daha yüksek olan bu rahatsızlık, günlük hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Saatler, günler ve hatta bazen haftalar süren baş ağrıları yüzünden hastalar günlük işlerinden geri kalır. Eskiden tedavisi olmayan migrenin günümüzde alternatif tedavi yöntemleri bulunmuştur.

Nöroloji kliniğimizde muayene olarak yaşam kalitenizi düşüren bu baş ağrılarından kurtulabilirsiniz. Migren rahatsızlığında bilinçsiz ağrı kesici tüketmek yerine kısa sürede bir doktora başvurmak gerekir. Bazen sadece doktorunuzun önerdiği yaşam tarzı değişiklikleri bile ağrı kesici kullanmadan migrenden kurtulmanıza yardımcı olur.

Migren Neden Olur?

Migrene bağlı baş ağrısı, damarlardaki genişleme ve damarların etrafında yer alan sinir liflerinden çeşitli kimyasal maddelerin salgılanması ile ortaya çıkar. Migren atakları herkeste farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Tüketilen gıdalar, yaşam tarzı, alışkanlıklar, stres gibi birçok unsur migreni tetikleyebilir. Migren kaynaklı baş ağrılarının genetik faktörlerden de etkilendiği kanıtlanmıştır. Ailesinde migren rahatsızlığı bulunan kişilerin baş ağrısı yaşama olasılığı diğer insanlara göre 3 kat daha fazladır.

Migreni Tetikleyen Etkenler Nelerdir?

Migreni tetikleyen faktörler herkeste farklılık gösterebilir. Kişiye göre değişse de genel olarak baş ağrısına sebep olan etkenler şunlardır;

  • Düzensiz uyku
  • Mayalı içecekler
  • Sigara
  • Hormonal değişiklikler
  • Ağır kokular
  • Stres ve ani duygu değişimi
  • Kafeinli içecekler
  • Bazı ilaçlar
  • Uzun süre yüksek sese maruz kalma
  • Yeme düzenindeki değişiklikler

Migren Türleri Nelerdir?

Auralı Migren

Auralı migrende baş ağrısından önce bazı sinyaller görülür. Görmede bozukluk, ışıltılı noktalar görme, kulakta çınlama, konuşmada bozukluk gibi belirtiler baş ağrısının habercisi olabilir. Baş ağrısı kısa sürelidir. Ağrı öncesi aura semptomları 4 dakikadan fazla, 60 dakikadan az sürmektedir.

Aurasız Migren

Aurasız migren hastalarında baş ağrısı ile beraber bulantı, kusma, ışığa, sese ve kokuya aşırı duyarlılık gibi belirtiler gelişir. Öne eğilince baş ağrısının artması, tek taraflı bir ağrının olması, zonklayıcı tarzda ağrılar aurasız migren için tipik bulgulardır.

Baziler Migren

Baziler migren, nadir görülen migren tiplerinden biridir. Baziler migren atağında beyin sapı ve görme işlevinde bozukluk meydana gelerek çift ya da bulanık görme gibi durumlara sebep olabilir. Bu ataklarda baş ağrısı olmayabilir. Denge kaybı, peltek konuşma, bilinç kaybı oluşabilir.

Konfüzyonel Migren

Bilinç bulanıklığı ile bilinen migren türlerinden biridir. Baş ağrısı olmadan da migren belirtileri gözlemlenebilir. Nadir görülen bir türdür.

Hemiplejik Migren

Migrenin en ciddi türlerinden biri olan hemiplejik migrende ataklar uzun sürelidir. Birkaç gün ya da birkaç saat sürebilen migren atakları beraberinde hafıza kaybı, uyuşukluk gibi belirtileri de getirir. Şiddetli bir atak sonrası aylarca migren atakları tekrarlanabilir.

Migren Tanısı Nasıl Konulur?

Migren tanısı için nöroloji doktoruna başvurulmalıdır. Hasta hikayesi, migren tanısı için en önemli unsurdur. Bunun dışında MR, kan tahlili gibi tetkiklere de başvurulabilir. Migren tanısı için öncelikle baş ağrısına sebep olan herhangi bir hastalığın olmaması gerekir. Sizin atak hikayeleriniz sonucunda doktorunuz ataklarınızı hangi etkenlerin tetiklediğini belirleyerek bunlardan uzak durmanızı önerebilir.

Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

Migren tedavisi kalıcı veya geçici olarak farklı yöntemlerde uygulanabilir. İlk önce hastanın yaşam tarzında değişikliklere gidilerek süreç gözlemlenir. Bu yöntem geçici bir tedavi olduğu için endoskopik cerrahi ya da radyofrekans uygulamaları tercih edilir. Endoskopik cerrahide ufak delikler ile migreni tetikleyen sinirler alınarak tedavi tamamlanır. Günümüzde daha çok radyofrekans uygulaması ile ameliyatsız migren tedavisi öne çıkmaktadır. İleri teknoloji cihazlar yardımıyla yapılan bu işlem sonrası hastalar hemen normal yaşantılarına dönebilirler

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -