Baş Dönmesi

Baş Dönmesi Neden Olur?

Baş dönmesi birçok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bazen stres kaynaklı baş dönmeleri de görülebilir. Bu duruma eşlik eden diğer belirtilerin iyi değerlendirilmesi gerekir. Baş dönmelerinin sebebi genellikle nöroloji ya da kulak burun boğaz alanı ile ilgilidir. Nörolojik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan şikayetlerin çoğunda gözlemlenen bir belirtidir. Belirtilerin hangi hastalıklara bağlı olduğunu belirlemek için birden fazla polikliniğe muayene olmak gerekebilir.

Baş Dönmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Baş dönmesi ve denge problemlerinde ilk akla gelen nöroloji doktorları olur. Nörolojik bir sorun yoksa kulak burun boğaz, kardiyoloji kliniklerinde detaylı tetkikler yapılarak tanı konulabilir. Özellikle vertigo olarak adlandırılan baş dönmelerinin arkasında ciddi hastalıklar olabilir. O yüzden basit bir belirti olarak düşünmemek ve kısa sürede bir doktora başvurmak önemlidir. Vertigo için KBB ve Nöroloji uzmanları ortak çalışabilir. Kansızlığa bağlı gelişen baş dönmelerinde ise dahiliye polikliniğine giderek detaylı tetkiklerinizi yaptırabilirsiniz.

Hangi Hastalıklarda Baş Dönmesi Yaşanır?

Psikolojik ya da yorgunluğa, kansızlığa bağlı kolay tedavi edilebilir baş dönmeleri olabilir. Baş dönmesinin ciddi sebepleri ise genellikle kulak iltihaplanmaları, migren, beyin tümörü gibi hastalıklara bağlı düşünülür. Nörolojik olarak baktığımızda şu durumlarda baş dönmesi görülebilir;

  • Multiple Skleroz (MS)
  • Migren
  • Beyin tümörü
  • İnme
  • Parkinson
  • Beyin, beyincik bölgelerinde kanama
  • Kafaya darbe almak

Başı Hareket Ettirince Baş Dönmesi Neden Olur?

Vertigo, başı hareket ettirince şiddetli sarsıntı, deprem oluyormuş gibi bir his ile diğer baş dönmelerinden ayrılır. Doktorunuz, hasta hikayesi ve şikayetleri doğrultusunda tanı için öngörüde bulunabilir. Beyin tümörü gibi ciddi hastalıklar sonucunda da başın hareket etmesi durumunda baş dönmesi tetiklenebilir.

Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Baş dönmeleri çoğu zaman birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Geçmeyen baş dönmeleri için fizik muayene, kan testleri, MR gibi tetkiklerden yararlanılır. Altta yatan herhangi bir hastalığın olup olmadığına bakılır. Tümör varsa radyoterapi, ameliyat gibi yöntemlere başvurulur. Migren için radyofrekans uygulamaları ve yaşam tarzında değişiklikleri yapılır. Herhangi bir hastalığa dair bir bulguya ulaşılamaz ise hasta psikiyatri servisine yönlendirilir. Bazen baş dönmeleri psikolojik sebeplere bağlı ortaya çıkabilir.

Vertigo Nedir?

Vertigo baş dönmesinin latince adıdır.
 

Vertigo tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Vertigo tedavisi hastalığa göre değişmektedir. Özellikle denge kristali oynaması varsa, denge manevraları yapılması gerekir



İzmir Özel Sada Hastanesi Nöroloji Kliniğinde Randevu Almak için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

(0232) 832 99 00

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -