Kireçlenme

Kireçlenme (Artroz) Nedir?

Kireçlenme ya da tıbbi adıyla osteoartrit, eklemlerde en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Genellikle diz, kalça, omuz, bel ve boyun bölgesinde gelişir. Artroz olarak da adlandırılan bu hastalık tedavi edilmez ise ilerleyerek yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hastalık ilerlemeden tanı konulması tedavi süreci açısından etkilidir. Bu yüzden erken dönemde belirtileri dikkate alarak doktora başvurmanız faydalı olacaktır.

Ortopedi ve Travmatoloji doktorlarımız, kireçlenme tanı ve tedavisinde etkili yöntemleri kullanmaktadır. Tedavi aşamasında öncelikle belirtileri hafifletmek ve hastaların yaşam standartını yükseltmek amaçlanır.

Kireçlenme Neden Olur?

Kireçlenme, birçok etkene bağlı olarak eklem iç sıvının azalmasıyla gelişen bir hastalıktır. Kireçlenmeyi tetikleyen unsurlar genellikle eklem bölgesindeki bozulmalardır. Kireçlenme nedenleri şu şekilde sıralanabilir;  

  • Kıkırdak dokudaki bozulmalar
  • Eklemlere aşırı yük binmesi
  • Spor esnasında eklemleri aşırı zorlama
  • Yaşlanmaya bağlı komplikasyonlar
  • Kalsiyum fazlalığı
  • Enfeksiyonlar
  • İltihaplar

Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

Kireçlenme belirtileri, hangi eklem bölgesinde olduğuna göre değişiklik gösterir. Dizde kireçlenme olduğunda yürürken veya merdiven çıkarken ağrı, çıtırtı, dizde kilitlenme olabilir. Boyun bölgesindeki kireçlenmelerde baş ağrısı, boyun ağrısı, kolda güçsüzlük, uyuşma hissi, baş dönmesi gibi belirtiler görülebilir. Kalçadaki kireçlenmelerde ise daha şiddetli ağrılar ve sürekli ağrı kesici kullanma ihtiyacı oluşur.

Kireçlenme Tanı ve Tedavisi

Kireçlenme tanısı koymak için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir ve fizik muayene tamamlanır. Röntgen, kan tahlili tetkikleri yapıldıktan sonra bilgisayarlı tomografi gibi detaylı tetkiklere başvurulabilir. Genellikle röntgen ile tanı konulan kireçlenme hastalığında belirtilerin şiddeti önemlidir. Tanı sonrası sürecin belirlenmesinde hasta hikayesi etkili olacaktır.

Hastalığın şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Kireçlenme tedavisi için kesin çözüm ameliyattır. Ancak ilk aşamalarda ilaç ve fizik tedavi uygulamalarından yararlanılabilir. Bunlar hastalığın ilerlemesini engelleyen geçici çözümlerdir. Beyin ve sinir cerrahisi alanında uzman doktorlarımız bel, boyun, diz gibi eklem bölgelerindeki ciddi kireçlenme sorunlarını başarılı ameliyatlar ile tamamen iyileştirmektedir.

Kireçlenme Ameliyatı Süreci

Kireçlenme ameliyatları, artroskopik (kapalı) yöntem ile yapılır. Hasar gören eklem bölgesi temizlenir. Eklemdeki deformasyon çok fazla olduğunda yapay eklem yani protez yerleştirilerek kalıcı bir çözüme ulaşılır. Ameliyat sonrası tam iyileşme sağlandıktan sonra fizik tedavi ve düzenli egzersiz yapılması faydalı olacaktır.

İzmir Sada Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji alanında uzman doktorlarımızdan randevu almak için bizimle iletişime geçin!

(0232) 832 99 00

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -