Total diz protezi ameliyatı, çeşitli hastalıklarla ya da yaralanmalarla zarar görmüş diz eklemlerinin yerine yapay eklemlerin yerleştirilmesi işlemidir. Bu ameliyat ilaç ve fizik tedavi gibi diğer tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı ciddi ağrısı olan veya ağır bir diz yaralanması geçirmiş kişiler için uygulanır.
Ortopedi doktorlarımız tarafından yapılan total diz ameliyatları ile hastaların hareket yeteneklerinde büyük oranda iyileşme görülmektedir. Hasta yaşına, kemik yapısına uygun olarak uzun ömürlü protez eklemler seçilir.
Diz protezi ameliyatı ile sonuçlanan en yaygın durum kireçlenmedir. Kireçlenme eklem kıkırdağının bozulması ile karakterize olmuş bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla orta yaş ve yaşlı grupları etkileyen kireçlenme sorunu diz kıkırdağının ve kemiğinin parçalanmasına neden olabilir. Diz sık sık şişmiş, eğri veya sertleşmiş durumdaysa ve rahatsızlıkların tedavisinde ilaçlar ve fizik tedavi işe yaramamışsa total diz protezi ameliyatı düşünülebilir.
Kireçlenme ve romatoid artrit sonucu oluşmuş deformasyonların tedavisinin yanı sıra kırıklar ya da yırtık bağlar gibi diz ekleminde geri dönüşümsüz hasara yol açmış sorunların tedavisinde de total diz protezi ameliyatına başvurulur.
Diz protezi ameliyatı sonrası hasta bir gün içinde ayağa kalkmayı bekleyebilir. İlk etapta kendi başına bunu yapması zordur. Bir süre ayağa kalkmak için koltuk değneklerine, yürüteçe veya bastona ihtiyaç duyabilir. Dizin esnekliğinde büyük bir iyileşme var ise bir ay içinde dizde çok daha az acı hissedilir. Dizi sık sık hareket ettirmek ve kasların güçlendirmek oldukça önemlidir.
Dizi güçlendirmek için bir egzersiz programı ile birlikte bir fizyoterapistten yardım alınabilir. Fizik tedavinin ne kadar süreceği kişinin sağlığına ve ne kadar motive olduğuna bağlıdır. İşlem sonrası oluşan şişliği azaltmak için ayak yukarıda tutulabilir ve buz konulabilir.
Herhangi bir cerrahi prosedürde olduğu gibi nadiren de olsa komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Kanama, enfeksiyon, bacaklarda veya akciğerlerde kan pıhtısı oluşumu, takılan protezin gevşemesi ya da kırılması, sürekli ağrı veya sertlik olası komplikasyonlar arasında sayılabilir.
Ameliyatın yapıldığı bölgedeki sinirler veya kan damarları yaralanabilir ve bu da dizde zayıflık veya uyuşukluk ile sonuçlanabilir. Yeni takılmış diz protezi gevşeyebilir, yerinden çıkabilir veya tasarlandığı gibi çalışmayabilir. Değiştirilmesi için yeni bir operasyon gerekebilir. Bu komplikasyonlar oldukça nadir görülmektedir.
İzmir Sada Hastanesi Ortopedi Kliniğinden Randevu Almak için Bize Ulaşın!
(0232) 832 99 00