Koroner Kalp Hastalığı

Koroner Kalp Hastalığı Nedir?

Koroner Kalp Hastalığı, kalbi besleyen damarların tıkanması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Damarlardaki tıkanma, birçok sebepten kaynaklanabilir. Kalp hastalıklarının erken evrede tespit edilmesi hayati önem taşımaktadır. Kardiyoloji doktorlarımızın uyguladığı tetkikler ile hastalık altında yatan sebepler tespit edilir ve tedavi yöntemlerine başlanır.

Koroner Kalp Hastalığı Neden Olur?

Kalp hastalıkları arasında en sık görülen koroner kalp hastalığı, koroner arter adı verilen iki büyük damarın bir şekilde zarar görmesi ile oluşur. Koroner arterler, kalbe temiz kanın taşınmasını sağlayarak kalbin devamlı olarak tüm vücuda kan pompalamasına aracılık eder. Bazı durumlarda arterler zarar görerek ya da daralarak bu işlevlerini yerine getiremez.

Koroner kalp rahatsızlığı farklı şekillerde ortaya çıkabilir;

Damar tıkanıklığı:
Damar sertliği olarak da bilinen damar tıkanıklığı, daralmış arter damarlarında pıhtı oluşumu ile kendini gösterir. Hayati risk taşıyan bu kalp rahatsızlığı, düzenli kontroller ile takip edilmelidir. Gerekli görülürse ilaç ya da cerrahi tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Damar daralması:
Sağlıklı bir koroner arterin duvarı pürüzsüzdür. Arterlerin iç yapısındaki bozulmalar, yağ birikimine sebep olarak damar daralması için zemin hazırlar. Bu bozulmanın sonucunda damarlarda plak oluşumu meydana gelir. Plaklar kalp için risk oluştursa durumun ciddiyetini belirlemek için doppler USG ve CT (tomografi) gibi tetkikler yapılır.

Hasarlı damar:
Koroner kalp hastalığı etkenlerine baktığımızda genellikle sağlıksız bir yaşam tarzı ile karşılaşıyoruz. Aşırı sigara kullanımı, sağlıksız beslenme kaynaklı yüksek kolestrol gibi etkenler koroner arterlerin hasar görmesine sebep olabilir.

Tanı

Hasta hikâyesi ve belirtiler ışığında genel bir fikir oluşur. Ancak kalp hastalıkları için tanı konulurken detaylı kalp grafileri, efor testleri yapmak gerekebilir. Bazen ufak belirtiler bile kalpteki sorunların yansımaları olabilir. Bu yüzden hastanın durumunu netleştirdikten sonra tedavi aşamasına geçilir.

Tedavi

Hastalığın ciddiyetine göre beslenme önerileri ve ilaç desteği uygulanabilir. Cerrahi müdahale gereken bir durum olduğunda, koroner anjiyoplasti, stent, bypass, açık kalp ameliyatları uygulanabilir.

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -