Katarakt Ameliyatı

Katarakt Nedir?

Katarakt, göz merceğinin matlaşması ile görme yetisini olumsuz etkileyen ciddi bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmediği taktirde tam körlük oluşabilir. Yaşa bağlı olarak zamanla ilerleyerek kişinin yaşam kalitesini düşürür. Hayatımızda en önemli işleve sahip organlarımızdan biri olan gözlerimizin sağlığı her şeyden önemlidir.

Göz hastalıkları alanında uzman hekimlerimiz ile erken teşhisi esas alarak teknolojik cihazlar sayesinde etkili tedavi yöntemlerini uyguluyoruz. Katarakt tedavisi için tek yöntem katarakt ameliyatı olmaktadır. Hastalık ne kadar erken teşhis edilir ise ameliyattaki başarı oranı da o kadar yüksek olur.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Katarakt ameliyatı, düşünüldüğü gibi zor bir işlem değildir. Eğer hastanın farklı bir göz hastalığı yoksa ve katarakt tüm gözü kaplayacak kadar ilerlememişse ameliyat süreci çok kolay geçer.

Ameliyat aşamaları ve yapılan işlemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Lokal anestezi altında, hastanede yatış gerekmeden yapılabilen ve genellikle 15 dakika süren bir ameliyattır.

  • Katarakt ameliyatının ilk aşamasında korneaya küçük bir kesi uygulanır.

  • Matlaşmış lens, teknolojik cihazlar ve lazer yardımıyla göze zarar vermeden çıkarılarak yerine yapay bir lens yerleştirilir.

  • Ameliyat sonrası dikiş atılmasına gerek yoktur. Kesi bölgesi kendiliğinden iyileşir.

Kimlerde Katarakt Görülür?

Katarakt, yaşa bağlı olarak gelişen bir göz hastalığıdır. Yaş ilerledikçe katarakt oluşma riski büyük oranda artar. Bazı sistemik hastalıklar (şeker hastalığı vb.) katarakt oluşumunu ve ilerlemesini tetikleyebilir. Katarakt hastalığının oluşumunda %50 genetik faktörü olduğu düşünülse de net bir gen tespiti yapılmamıştır.

Yaşa bağlı gelişen bir hastalık olduğu için 40 yaş üzeri en geç dört yılda bir, 55 yaşın üzerinde en geç 3 yılda bir, 65 yaşın üzerinde ise senede bir rutin göz muayenesine gidilmedilir. Erken evrede tespit edilerek başka göz hastalıkları gelişmesi engellenebilir.

Katarakt Belirtileri

Katarakt belirtileri güçlü ve fark edilebilirdir. Belirtilerin bir ya da birden fazlası görülebilir. Genel olarak katarakt olan kişilerde gözlemlenen belirtiler şunlardır;

  • Bulanık görme

  • Çift görme

  • Işıkta göz kamaşması ve rahatsızlık

  • Güneşli günlerde görme yetisinde azalma

  • Gece görüşünde azalma

  • Renklerin soluk görülmesi

  • Gözde derinlik kaybı

Ameliyat Riskli Midir?

Katarakt ameliyatı riskli bir ameliyat değildir. Her ameliyatta olduğu gibi çok düşük ihtimalle enfeksiyon gelişebilir. Hastanemizde uygulanan ameliyatlarda böyle bir komplikasyon yaşanmamıştır. Diğer olası ihtimaller ise kanama ve yapay mercek kaymasıdır. İyi bir doktor seçimi ile bu komplikasyon risklerini minimuma indirebilirsiniz.

İzmir Özel Sada Hastanesi Göz Kliniğimizden Randevu Almak için Bize Ulaşın!

(0232) 832 99 00

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -