Hipertansiyon

Hipertansiyon Nedir?

Hipertansiyon, kalpten pompalanan kanın damar duvarlarına aşırı basınç yüklemesi ile gelişen bir rahatsızlıktır. Yüksek tansiyon aynı zamanda başka hastalıkların oluşmasına da zemin hazırlar. Kan basıncının normalden fazla olması özellikle kalp hastalıklarında tetikleyici olmaktadır.

İç Hastalıkları Uzmanlarımız hipertansiyon tanı, tedavi ve takip aşamalarında sizin yanınızda oluyor. Gerekli durumlarda kalp damar hastalıkları ile kordine çalışılıyor ve olası komplikasyonlar düşünülerek önlem alınıyor.

Hipertansiyon Neden Olur?

Hipertansiyon birçok sebepten kaynaklanabilir. Genetik yatkınlıklara bağlı oalrak gelişebileceği gibi yaşam tarzı ya da farklı hastalıklara bağlı da olabilir. Yüksek tansiyon için risk oluşturan etkenler kısaca şu şekilde sıralanabilir;

  • Genetik yatkınlık

  • Aşırı tuz tüketimi

  • Obezite

  • Diyabet

  • Sağlıksız yaşam

  • Bazı ilaçlar

  • Kalp damar hastalıkları

Hipertansiyon Belirtileri

Hipertansiyon belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. En sık bilinen belirtisi baş ağrısı olurken diğer belirtiler; halsizlik, çarpıntı, burun kanaması, nefes darlığı, ödem, kulak çınlaması olarak sayılabilir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı görülebilir.

Tanı

Hipertansiyon tanısı, 5 dakika arayla iki koldan ölçülen tansiyon ile belirlenebilir. Ancak bazen tansiyon normal seyredebilir ve ölçümlerde ortaya çıkmaz. Bazı yiyecek ve içecekler tansiyonun yükselmesine sebep olacağı için ölçüm zamanları iyi planlanmalıdır. Hasta öyküsü ve düzenli ölçümler sonucunda net bir teşhis konulabilir.

Tedavi

Hipertansiyon tedavisi oldukça büyük önem taşır. Erken evrede tespit edilip tedaviye başlanmaz ise hastanın kalp krizi, inme, organ hasarı oluşabilir. İlaç tedavisi ve yaşam tarzında değişiklikler ile hastalık kontrol altına alınabilir. Tansiyonu tetikleyen obezite gibi rahatsızlıklar söz konusu olduğunda onlar için de ayrı bir tedavi uygulanır.

İç Hastalıkları Kliniğimizde, çölyak hastalığı tanı ve tedavisi için doktorlarımızla görüşmek isterseniz bize ulaşın!

(0232) 832 99 00

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -