Anemi (Kansızlık)

Anemi (Kansızlık) Nedir?

Kana rengini veren ve kırmızı kan hücreleri tarafından taşınan hemoglobin proteinin normal seviyenin altında seyretmesi durumuna anemi denir. Anemi, hak arasında kansızlık olarak adlandırılır. Tedavi edilmediği durumlarda iç organları ve kasları olumsuz etkileyerek vücut ağrıları, halsizlik, unutkanlık, elde ve ayaklarda uyuşma gibi komplikasyonlara sebep olabilir.

Anemi, doğumsal olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Özel Sada Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğimizde; alanında uzman doktorlarımız tüm anemi türlerinin teşhisi ve tedavisinde etkili yöntemleri uygulamaktadır.

Anemi Türleri Nelerdir?

Anemi altta yatan etkenlere ve oluşum şekillerine bağlı olarak farklı türlere ayrılır. Bazı anemi türleri genetik faktörlerle gelişirken bazıları ise beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çok sayıda anemi türü olsa da genel itibariyle şu şekilde sıralanabilir;

Orak Hücreli Anemi

Orak Hücreli Anemi, anne ve babanın genlerinden çocuğa aktarılan bir anemi türüdür. Kandaki oksijeni taşıyan hemoglobinin yapısında meydana gelen bozulmalar sonucunda kırmızı kan hücrelerinde azalma görülür. Yeni doğanlarda yapılan tara testleri ile orak hücreli anemi tanısı konulabilir. Hastalığı ortadan kaldıran bir tedavi olmasa da belirtiler ve sebep olacağı sorunlar önlenebilir.

Aplastik Anemi

Kemik iliğinde kan hücrelerinin üretilemediği durumlarda gelişen anemi türü aplastik anemi olarak adlandırılır. Beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin azlığı hatta yokluğuna sebep olan hastalık hayati risk taşır.

Megaloblastik Anemi

B12 ve folik asit eksikliğine bağlı gelişen bir anemi türü olarak bilinir. Megaloblastik anemi, kronik karaciğer hastalıkları, bağırsak emilim problemleri gibi çeşitli hastalıkların sonucunda ortaya çıkabilir.

Pernisiyöz Anemi

B12 eksikliği ile kendini gösteren bir anemi türüdür. Anormal B12 eksikliği olması alyuvarlarda bozulmalara neden olur. Sinir sisteminde bozukluğa sebep olarak denge kaybı, el ve ayaklarda uyuşma gibi belirtiler verir.

Anemi Belirtileri Nelerdir?

Anemi belirtileri, anemi türüne ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak kansızlık belirtileri olarak adlandırabileceğimiz belirtilerden söz edebiliriz. Bunlar;

  • Halsizlik ve kolay yorulma

  • El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma

  • Çarpıntı

  • Ciltte solukluk

  • Baş dönmesi

  • Mide bulantısı

  • İştah kaybı

  • Uyku hali

  • Üşüme

  • Saç dökülmesi

  • Unutkanlık

Anemi Teşhis Yöntemleri

Anemi tanısı, kan tahlilleri ile kolayca konulabilir. Hasta hikayesi, aile geçmişinde var olan kan hastalıkları gibi unsurlar dikkate alınarak farklı tetkikler yapılabilir. Fizik muayene, ultrason ve diğer laboratuvar testleri ile aneminin altında yatan sebepler araştırılır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Anemi, akut ya da kronik olarak gelişebilir. Genetik faktörlü anemilerde tedavi süreci ömür boyu olmakla birlikte hastalığı geçirmeye yönelik değil şikayetleri azaltmaya yöneliktir. Diğer basit anemi türlerinde sebep olan etken bulunarak B12, demir eksikliği gibi etkenler söz konusu ise ilaçla tedavisi yapılır.

İç Hastalıkları Kliniğimizde, çölyak hastalığı tanı ve tedavisi için doktorlarımızla görüşmek isterseniz bize ulaşın!

(0232) 832 99 00

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -