Geniz Eti Ameliyatı

Geniz Eti Nedir?

Geniz eti ya da tıptaki adıyla adenoid, burun ile boğaz arasında yer alan bir dokudur. Lenf bezleri gibi bağışıklık sistemimize yardımcı olan, antikor üreten faydalı bir parçadır. Ancak bu dokuda iltihap veya anormal bir büyüme geliştiğinde nefes almada zorluk yaşanır.

Rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak ilaçla tedavi yöntemleri uygulanabilir. Hastanemiz Kulak Burun Boğaz doktorları, geniz eti ameliyatı ile ilgili sayısız operasyon gerçekleştirmiştir. Muayene sonrası doktorunuz sizin için doğru olan yöntemi belirleyecektir.

Geniz Eti Ne Zaman Alınır?

Geniz eti tedavisi hastanın durumuna bağlı olarak değişmektedir. Bazen antibiyotiklerle iltihap geçirilir. Ancak iltihap söz konusu değilse geniz etinin kendiliğinden küçülmesi beklenebilir. Nefes almada güçlük, konuşma bozukluğu, uyku apnesi durumunda ameliyat düşünülür.

Eğer ilaç tedavisi ile bir sonuç alınmadıysa ve belirtiler şiddetli olarak devam ediyorsa geniz eti alınır. Özellikle tekrar eden büyüme ve iltihaplanma durumunda ameliyat tek çare olur.

Geniz eti ameliyatı genellikle 3-6 yaş aralığında yapılmaktadır. İlerleyen yaşlarda rahatsızlık ihtimali azalacağı için ameliyat sayısı da azalır. Ancak bu işlem için bir yaş sınırlaması yoktur. İhtiyaç olduğu takdirde her zaman ameliyat yapılabilir.

Ameliyat Süreci

Doktorlarımız, geniz ameliyatı öncesi bilgilendirmelerini yaparak hasta ve yakınlarını hazırlar. Özellikle çocuklarda bu bilgilendirme aşaması büyük önem taşır. Ameliyat işlemi, genel anestezi verilerek yapılmaktadır. Ameliyat yaklaşık 15-40 dakika aralığında değişmektedir.

Anestezi uzmanı tarafından gerekli kontroller sağlandıktan sonra doktor operasyona başlayabilir. Alet yardımıyla ağız açılır ve sabitlenir. Deride bir kesi yapılmadan ağız içinden geniz eti alınır.

Ameliyat Sonrası

Geniz eti ameliyatı sonrası hastaya soğuk tampon uygulanır. Ameliyattan birkaç saat sonra yemek yenebilir. Eğer herhangi bir sorun görülmez ise hasta gün içinde taburcu edilir. İlk birkaç gün ağız kokusu, boğaz ağrısı ve burun akıntı görülebilir. Tam bir iyileşme olması için yaklaşık 1-2 hafta geçmelidir.

Bağışıklık Sistemini Etkiler Mi?

Geniz eti bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar. Ancak bu işlevi yerine getirecek başka dokular olduğu için geniz etinin alınması bağışıklığı etkilemez. Ameliyat sonrası hastalar sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edebilirler.

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -