Tip 2 diyabet genelde 40 yaşından sonra ortaya çıkan ve en sık rastlanan diyabet türüdür. Tİp 2 diyabete yol açan önemli sebeplerden biri şişmanlıktır. Hastaların %80’i kilo problemi ile karşılaşmaktadır. Tip 2 diyabet hastaları tip 1 diyabet hastalarının aksine insülin üretir ama birçok nedenden dolayı ürettikleri insülini kullanamaz. Bu da hastaların kan şekerinin yüksek seyretmesine yol açar. Yüksek kan şekeri, başta kalp damar hastalıkları olmak üzere pek çok ciddi sağlık sorununa sebep olabilir.
Klasik tedavi yöntemi tip 2 diyabet hastalığının kendisini değil, sonuçlarını düzeltmeye yöneliktir. Diyabet cerrahisi ise hastalığın kendisini tedavi eder. Klasik yöntemler uygulanmasına rağmen hastalığı hala ilerleme gösteren hastalar için diyabet cerrahisi etkili bir tedavi alternatifidir.
Diyabet cerrahisi tip 2 diyabet hastalarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir, ancak her tip 2 diyabet hastasına ameliyat uygulanmaz. Diyet, yaşam değişiklikleri ve ilaç tedavilerine rağmen kan şekeri yüksekliği kontrol altına alınamayan, organları hasar görmeye başlamış hastalar için diyabet cerrahisi en uygun yöntemdir. Ameliyat için önemli olan, pankreasın insülin rezervlerinin korunmuş olmasıdır. İnsülin rezervini tüketmiş hastalara ameliyat önerilmez ve ameliyat uygulanmaz. Bu rezervler kontrol edilerek hastalar seçilir.
Yöntemin adı İleal İnterpozisyon ameliyatıdır. Ameliyat kısaca ‘ileum’ adı verilen ince bağırsağın son kısmı ile başlangıç kısmının yer değiştirmesidir.