Beyincik Sarkması

Beyincik Sarkması Nedir?

Beyincik sarkması, beyinciğin alt kısmında meydana gelen aşağıya doğru sarkma durumudur. Bu durum beyin omurilik sıvısının (BOS) normal akışını engeller. Bu nedenle omurilikte ya da beyinde BOS birikimi olabilir. Hastalık, patolog Hans Chiari tarafından tanımlandığı için “Chiari Malformasyonu” olarak adlandırılır. Farklı tipleri olan beyincik sarkması için tanı ve tedavi süreçlerini hastanemizin Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinde gerçekleştiriyoruz.

Beyincik Sarkması Tipleri

Beyincik sarkması tipleri 0,1,2,3,4 şeklinde birbirinden ayrılmaktadır. Hastalığın şiddeti, yaş aralığı gibi durumlar hastalığın türüne göre farlılık gösterir.

Tip0:

Bu tip, yeni tanımlanan bir Chiari Malformasyonu türüdür. Hastalığa dair bazı belirtileri kapsar ancak beyincikte fıtıklaşma görülmez.

Tip1:

En sık görülen beyincik sarkması türüdür. BOS akışına engel olarak omuriliğin içinde sıvı birikimi oluşabilir. Çocuklarda ve erişkinlerde görülebilmektedir.

Tip2:

Genellikle doğuştan gelişen ve bebeklerde görülen bir beyincik sarkması tipi olarak karşımıza çıkar. Yutma problemleri, boyun tutulması, kusma, solunum bozuklukları gibi belirtiler görülebilir. Hastalığa hidrosefali eşlik ediyorsa büyük kafa, sinirlilik, epileptik nöbetler olabilir.

Tip3 ve Tip4:

Doğumsal anomaliler ile beraber görülür. Bebeklerde görülen bu iki tip ciddi sonuçlara yol açabilir. Özellikle tip4 oldukça ağırdır ve çoğunlukla doğum sonrası bebek kayıpları ile sonuçlanır.

Belirtileri

Beyincik sarkması belirtileri çok çeşitli olduğu için hastalar neredeyse bütün klinikleri gezerler. Baş dönmesi, baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, işitme kaybı, yutma güçlüğü, denge kaybı, yürümede zorluk, uyku apnesi gibi birçok belirti görülmektedir. Ayırıcı belirtiler; hapşırma ve öksürme, öne eğilme, egzersiz yapma sırasında başın arkasında oluşan ağrılardır. Hangi tip olduğuna bağlı olarak bu belirtiler değişiklik gösterebilir.

Tanı

Nörolojik muayene ve MR testi ile kolaylıkla tanı konulabilir. Hasta hikayesi ve yukarıda bahsettiğimiz belirtiler dikkate alınarak tetkikler öncesi ön bilgiye sahip olunur. Doktor gerekli görürse ek tetkikler uygulayabilir. Hastalığa bağlı herhangi bir komplikasyon gelişip gelişmediğine bakılır. Tanı aşamasında beyincik sarkması türü net olarak tespit edilir.

Tedavi

Tedavi için cerrahi müdahale gereklidir. Beyincik sarkması tipi tespit edildikten sonra uygun ameliyat tekniği belirlenir. Ağır bir tip söz konusu değilse doğru bir ameliyat ile hastalarda kesin çözüme ulaşılabilir. Eğer hastalık hafif seyrediyorsa ameliyat yerine hasta takibi ve belirtilerini azaltan ilaç tedavisi uygulanabilir. Düzenli aralıklar ile takip edilen hastanın durumunda kötüleşme görülürse cerrahi müdahaleye gidilir.

Beyin ve Sinir Hastalıkları Kliniğimizden Randevu Almak için Bizimle İletişime Geçin!

(0232) 832 99 00

İçindekiler
-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -