Bel Kayması

Bel Kayması Nedir?

Bel kayması, normalde tek bir hizada olan omurga kemiklerinin bel bölgesinde bu hizayı bozacak şekilde yerinden oynamasıdır. Omurgada meydana gelen bozulma sonucunda yaşam kalitesinde azalma görülür. Bacaklarda ağrı, uyuşukluk, yanma hissine ek olarak yürürken sık sık durma ihtiyacı ortaya çıkar. Tek tedavi yöntemi bel kayması ameliyatı olmaktadır.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğimizde; bel kayması tanısı için detaylı tetkikler yapılmaktadır. Kesin tanı sonrası hastanın durumuna göre ameliyat planlaması yapılır. Ameliyat olan hastalar düzenli kontroller ile takip edilir. Tedavi sonrası kısa sürede eski sağlıklı günlerine geri dönerler.

Bel Kayması Neden Olur?

Bel kayması doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebilir. Omurgada bel kayması oluşumuna zemin hazırlayan bazı etkenler vardır. Bunlar genellikle; kireçlenme, iltihap, sıvı birikimi gibi eklemlerde oluşan rahatsızlıklardır. Sakatlanma sonucunda da belde kayma görülebilir. Özellikle spor esnasında yaşanan sakatlanmalar, ani hareketler, kazalar ile omurgada kayma oluşabilir.

Doğum sırasında yaşanan bazı sorunlar ya da kalıtsal hastalıklar gibi sebepler ile doğuştan bel kayması görülen hastalar da vardır. Sebebi ne olursa olsun bu hastalığın tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat kararı almak için öncelikle bel kaymasının hareketli olup olmadığı tespit edilmelidir.

Bel Kayması Belirtileri Nelerdir?

Bel kayması belirtileri hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterir. En çok görülen belirtiler bel ve kalça bölgesinde görülen şiddetli ağrılardır. Yürürken kısa aralıklarla durup dinleme ihtiyacı, uzun süre ayakta durma ya da oturma ile bacaklarda uyuşma olması da diğer yaygın belirtiler arasındadır. Hastaların günlük hayatını olumsuz etkileyen bu belirtiler dikkate alınarak tanı için gerekli tetkikler planlanır.

Bel Kayması Tanı Yöntemleri

Omurgada bel kayması tanısı için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir. Belirtiler doğrultusunda çeşitli görüntüleme tetkikleri kullanılabilir. MR, bilgisayarlı tomografi, röntgen gibi görüntüleme yöntemleri ile omurganın farklı açılardan çekimi yapılır. Tanı aşamasında bel kaymasının hareketli olup olmadığı da tespit edilir. Eğer hareketli değil ve hastaya ciddi sorunlar yaşatmıyorsa ameliyata gerek kalmayabilir.

Bel Kayması Tedavisi

Bel kayması tedavisi cerrahi yöntemler ile yapılır. Detaylı tetkik ve muayeneler sonucunda tespit edilen bel kayması türüne göre bir tedavi sürecine geçilir. Ameliyatın zorunlu olmadığı durumlarda, egzersiz, fizik tedavi, ilaç gibi tedavi yöntemlerinden yararlanılır. Eğer bu yöntemleri yetersiz kalırsa ve hastanın şikayetlerinde azalma olmazsa cerrahi yöntemler düşünülür.

Bel kayması ameliyatı, alanında uzman bir doktor tarafından yapıldığında büyük oranda başarıyla sonuçlanır. Ameliyat sırasında omurgadaki bozulma düzeltilerek düz bir hizaya getirilir. Bel kayması ameliyatı sonrası hastalar 1-2 gün içinde taburcu edilebilir. Hastanın durumuna göre bu süre değişiklik gösterebilir. 15-20 gün içinde normal hayata dönülse de tam bir iyileşme için 4-6 aylık bir süre geçmelidir.

İzmir Sada Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisinde uzman doktorlarımızdan randevu almak için bizimle iletişime geçin!

(0232) 832 99 00

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -