Yenidoğan Tarama Testleri Neden Önemlidir?
Yenidoğan tarama testleri, tedavisi mümkün olan hastalıkların teşhisi açısından önemlidir. Bebeğin doğumundan itibaren belirti veren bu hastalıklar önceden teşhis edilemezse bebekte ciddi hasarlar oluşturabilir. Tanı konmasıyla hastalık tedavi edilebilir ve iyileşme sağlanır. Yenidoğan tarama testlerinde “Hipotiroidi” ve “Fenilketonüri” testleri, bebeklere doğumdan sonra uygulanan rutin tarama testlerinin başında gelir. Hipotiroidi, tiroid hormonu eksikliği, fenilketonüri ise protein sindiriminde eksik bir enzim sebebiyle vücutta aminoasit birikmesidir. Her iki hastalıkta da erken teşhis önemlidir ve teşhis edilmezse zeka geriliği oluşabilir.
Tarama testleri bebek 72 saati doldurduktan sonra yapılır ve birinci haftada yapılan kontrolde topuktan birkaç damla kan alınır. Test sonuçları da bir iki hafta içinde belli olur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğimizde yenidoğan bebeklerin tarama testleri ve gelişim takibi yapılmaktadır. Çocuğunuzun gelişimini yakından takip etmek için hastanemizden randevu alabilirsiniz.
Yenidoğan İşitme Testi
Bebekler doğdukları andan itibaren etrafındaki sesleri algılamaya başlar ve işitme testinde bebeğin alın ve kulak arkasına yerleştirilen elektrotlar sayesinde, kulağa verilen seslerin beyinde yarattığı dalgalar ölçülür. Tarama yapılmadan bebekte işitme kaybı, ailenin gözlemiyle en erken 18 aylıkken tespit edilir fakat ilk altı ay içinde tespit edilen işitme kayıplarında, işitme cihazı kullanımı ile işitme ve konuşma kabiliyetleri normale yakın düzeyde gelişir. Bu yüzden erken tanı işitme engelli bebekler için oldukça önemlidir.
Kalça Ultrasonu
Tüm yenidoğanlara, 1 aylıkken doğumsal kalça çıkıklığını tespit etmek amacıyla kalça ultrasonu yapılır.
Görme Taraması
Yenidoğan doktoru bebeğe görme muayenesi yapılmasını isterse 1 aylıkken görme taraması yapılabilir.
Yenidoğan Sünneti
Sünnet, erkek çocuğu olan ailelerin önem verdiği, geleneksel düşüncenin yanı sıra sağlık açısından da önemli olduğu düşünülen bir operasyon olup, gerçekleştirilmesi için geç kalınmaması önemlidir. Yenidoğan sünneti genellikle 24-48 saat sonra; bebeğin sünnet olmasına engel bir durum yok ise ameliyathane ortamında yaklaşık 15-20 dakika sürecek şekilde gerçekleştirilir.