Genel Anestezi

Genel anestezi, hastaların ağrılı bir operasyon öncesi bilinç ve ağrı hissini ortadan kaldıracak şekilde uyutulmasıdır. Anestezi işlemi damar veya solum yolundan yapılabileceği gibi iki yöntem birlikte de uygulanabilir. Uygulama, anestezi uzmanı tarafından kontrollü bir şekilde aşamalı olarak yapılır. Ameliyat boyunca anestezi uzmanı, hastanın hayati fonksiyonlarını takip ederek uygulamaya devam edebilir.

Genel Anestezi Uygulaması

Anestezi öncesinde mutlaka hastanın genel sağlık değerlendirmesi yapılır ve genel anestezi için uygun olup olmadığı belirlenir. Eğer hasta, genel anesteziye engel bir rahatsızlığa sahip ise farklı anestezi yöntemleri tercih edilir. Anestezi öncesi ve sonrası aşamalarını kısaca şu şekilde özetleyebiliriz;

Anestezi Öncesi :

Ameliyat öncesi hasta, anestezi aşamaları hakkında bilgilendirilir. Hasta steril bir ortamda operasyon için hazır hale getirilir. Anestezi uzmanı, hastanın kilo, boy oranı gibi değerlerine uygun olarak doz ayarlaması yapar. Operasyon süresinin uzunluğu da hesaba katılır. Hastanın o anki değerleri takip edilerek uygulama öncesi son aşama tamamlanır.

Anestezi Sonrası :
Operasyon tamamlandıktan sonra anestezi ilaçlarının alımı durdurulur ve hastanın kendiliğinden uyanması beklenir. Solunum yolu ile yapılan anestezi uygulamasında boğaza tüp yerleştirildiği için anestezi sonrası hastanın boğazında geçici ağrı hissi olabilir. Anestezi etkisi geçtikten sonra hastanın kalp, solunum değerleri incelenir. Hastada herhangi bir yan etki olup olmadığı takip edilir.

Avantajları Nelerdir?

Genel anestezi sırasında hastalar kendilerinde olmadıkları ameliyat korkusu gibi stresli ruh hallerinden kurtulurlar. Hiçbir şey hissetmeden ameliyat sürecini tamamlamış olurlar. Saatler süren ameliyatlarda hasta açısından avantajlı bir anestezi yöntemi olarak görülebilir. Zorlu cerrahi işlemlerin uygulanmasında en etkili anestezi tekniklerinden biridir.

Kimlere Uygulanmaz?

Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.

-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -
işitme cihazı