Menopoz

Menopoz adet döngülerinizin sonunu gösteren zamandır, adet döngüsü yaşanmadan 12 ay geçtikten sonra teşhis edilir. Genellikle 45 ila 55 yaşları arasında başlar ancak bu yaş aralığından önce veya sonra gelişebilir. Menopoz doğal bir biyolojik süreçtir. Ancak menopozun duygusal ya da fiziksel semptomları kişinin uyku düzenini bozabilir, enerjinizi azaltabilir veya duygusal sağlığını etkileyebilir. Böyle durumlarda yaşam tarzındaki değişikliklerden hormon tedavisine kadar birçok etkili tedavi yöntemi vardır.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menozpoz belirtileri arasında düzensiz adet döngüsü, vajinal kuruluk, sıcak basması, titreme, gece terlemeleri, uyku problemleri, ruh hali değişiklikleri, kilo alımı ve kuru bir cilt sayılabilir. Adet düzensizlikleri de dahil olmak üzere görülen semptomlar her kadın için farklıdır.

Menopozun ilk dönemlerinde genellikle adet döngüsü birkaç ay görülmez ancak sonrasında yine birkaç aylığına geri döner. Ayrıca periyodlar daha kısa süre sürer ve bu nedenle döngüler birbirine daha yakındır. Düzensiz dönemlere rağmen gebelik mümkündür.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Yaş aldıkça kişiye koruyucu sağlık bakımı, kolonoskopi, mamografi ve trigliserit taraması gibi sağlık taramaları önerilebilir, doktor kişinin tıbbi geçmişini inceleyerek tiroit testi ya da meme muayenesi isteyebilir. Menopozdan sonra vajinada kanama görülürse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Menopozun Nedenleri Nelerdir?

Menopozun temel nedeni üreme hormonlarının doğal düşüşünden kaynaklanır. 30'ların sonlarına doğru yumurtalıklar daha az östrojen ve progesteron (adet kanamasını düzenleyen hormonlar) salgılamaya başlar ve doğurganlık azalır. 40'lı yaşlarda başlayıp yumurtalıklar yumurta üretmeyi bırakıncaya kadar adet dönemleri daha uzun veya daha kısa, daha ağır veya daha hafif olabilir.

Histerektomi rahmin tamamının alınmasını içeren bir ameliyattır. Rahmin alındığı ancak yumurtalıklara dokunulmayan bir histerektomi işlemi genellikle acil menopoza neden olmaz, adet döngüsü gerçekleşmese de yumurtalıklar hala yumurta üretmeye devam ederek östrojen ve progesteron salgılar. Ancak hem rahmin hem de yumurtalıkların alındığı cerrahi işlem acil menopoza neden olur. Adet döngüsü durur ve hormonlar aniden değiştiğinden sıcak basması gibi menopozun şiddetli semptomları yaşanabilir.

Kemoterapi ve radyasyon tedavisi menopoza yol açabilir ve tedavi sırasında ya da kısa bir süre sonra semptomlara neden olabilir. Adetin ve doğurganlığın durması kemoterapi sonrasında her zaman kalıcı değildir bu nedenle doğum kontrol yöntemlerine devam edilmelidir.

Kadınların yaklaşık yüzde 1'i 40 yaşından önce menopoz geçirir. Erken menopoz genetik faktörler veya otoimmün hastalıklar nedeniyle yumurtalıklar normal düzeyde üreme hormonu üretemediğinde görülür. Ancak çoğu zaman hiçbir nedeni yoktur. Bu durumlarda kişinin beynini, kalbini ve kemiklerini korumak için hormon tedavisine menopozun doğal yaşına kadar devam edilmesi önerilir.

Menopoz Sonrası Yaşanabilecek Sorunlar

Menopozdan sonra bazı rahatsızlıkların yaşanma riski artar.

  • Kalp ve kan damarı hastalıkları: Östrojen seviyesi düştüğünde kardiyovasküler hastalık görülme ihtimalinde artış görülür. Bu yüzden düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenme ve kilo almamak önemlidir.
  • Kemik Erimesi: Bu durum kemiklerin kırılgan ve zayıf olmasına neden olarak kırık riskinin artmasına neden olur. Kişi menopozdan sonra ilk birkaç yıl boyunca kemik yoğunluğunu hızlı bir şekilde kaybederek kemik erimesi görülme ihtimalini arttırabilir. Kemik erimesi sorunu olan kadınlar menopoz sonrası özellikle omurga, kalça ve el bileği kırılmalarına karşı duyarlıdır.
  • İdrar Kaçırmak: Vajina ve idrar yolundaki dokular esnekliğini kaybettiğinden, idrara çıkma için ani ve güçlü bir dürtü hissedilebilir ya da öksürme ve ağır kaldırma gibi davranışlarda idrar kaybı yaşanabilir. Hormon tedavisi bu sorunların çözümünde etkili bir tedavi seçeneğidir.
  • Kilo almak: Birçok kadın menopoz geçişi sırasında ve menopozdan sonra kilo alır çünkü metabolizmaları yavaşlar. Mevcut kiloyu korumak için dengeli beslenmeye ve daha fazla egzersiz yapmaya dikkat edilmelidir.
  • Cinsel işlev: Nem üretimindeki azalma ve esneklik kaybından kaynaklanan vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında rahatsızlığa ve hafif kanamaya neden olabilir. Ayrıca duyuların azalması cinsel aktivite arzusunda da (libido) azalmaya neden olabilir.
-
Randevu Talep Formu
E-RandevuAraWhatsApp
Biz Sizi Arayalım -